Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cells4li/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5586
Анемията на Fanconi | Cells4Life
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Анемията на Fanconi

Анемията на Fanconi е рецесивно генетично заболяване, което се предава на дете, чийто двамата родители са носители на дефектния ген. Установено е, че 1 на 181 човека е носител на този ген, като шанса да е роди дете  с това заболяване е 1 на 131,000.

Костният мозък е резервоар за производство, както на червените кръвни клетки, пренасящи кислород в тялото, така и на белите кръвни клетки, които са основна част от имунната система и на тромбоцитите, които съсирват кръвта за предотвратяване кървенето при порязване и рани.

Анемията на Fanconi води до сериозно увреждане на костния мозък, който произвежда недостатъчно за правилното функционирана на организма количество кръвни клетки. Заболяването предизвиква и узряване на увредени кръвни клетки, които биха могли да са причина за левкемични заболявания.

В допълнение, освен анемията и увреждането на костния мозък, има и редица, вродени асоциирани с анемията на Fanconi, заболявания. Това може да са: вродени сърдечни дефекти, бъбречни проблеми или дори липсващ бъбрек, дефекти в скелетната система и загуба на слуха.

 

Факти:

 • Приблизително 1:181 е честотата на носителство на дефектния ген, предизвикващ тази анемия;
 • Шансът да се роди дете с анемия на Fanconi е 1:131 000;
 • Групите на евреите ашкенази (от Централна и от Източна Европа ) и на африканерите са засегнати най-често от тази анемия;
 • Установени са 8 типа на заболяването;
 • В повечето случаи анемия на Fanconi се диагностицира преди седмата година от раждането;
 • При 9% диагностицирането на заболяването е при възрастни;
 • Проведени са 41 клинични проучвания, които изследват прилагането на стволовите клетки при анемия на Fanconi;
 • При 9 клинични проучвания се изследва изпозване на стволови клетки от пъпна връв;
 • Анемия на Fanconi е вид апластична анемия;
 • Анемия на Fanconi може да доведе до левкемия.

 

Анемия на  Fanconi и стволовите клетки

За жалост, без лечение, анемията на  Fanconi е с фатален край. Въпреки това, костно-мозъчната трансплантация е единственото лечение за тези пациенти. Трансплантирането на стволовите клетки е голям напредък  и подобрява значително шансовете за увеличаване преживяемостта  на тези пациенти. Благодарение на алогенните трансплантации, процентът на преживяемост значително се подобрява от 2000 година насам.

При пациенти с анемия на Fanconi  се предпочита алогенна трансплантация. Стволовите клетки са от донор, който може да е с роднинска връзка, от приятел или от съответстващ на пациента неродствен донор от регистъра на донори.

В ход е проучване на автоложна генна терапия, при която пациентските стволови клетки са така модифицирани, че чрез получаване на нормалния ген,  биха могат да се избегнат някои от усложнения, свързани с алогенната трансплантация.  Изследване потвърждава основната цел на Първата международна  среща на работната група за генна терапия при анемия на Fanconi , която е да се установи най-добрия начин за придвижване на генна терапия със стволови клетки от клинични проучвания към пациенти с анемия с Fanconi.

 

Източници:

 1. http://www.healthline.com/health/fanconis-anemia#Overview1
 2. http://patient.info/doctor/fanconis-anaemia
 3. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=fanconi+anaemia+stem+cells&Search=Search
 4. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=cord+blood+fanconi+anaemia&Search=Search
 5. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/fanconi/
 6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3129570/

 

Информацията, съдържаща се в тази статия, има единствено информационна цел и не е предназначена да замени препоръките на медицински специалист. Ако имате някакви притеснения за вашето здраве, приканваме Ви да ги обсъдите с Вашия лекар.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.