Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cells4li/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5586
Апластична анемия | Cells4Life
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Апластична анемия

Апластичната анемия е заболяване, засягащо костния мозък, при което хематопоетичните стволовите клетки са увредени и не е възможно да произведат достатъчно кръвни клетки.  Има три типа кръвни клетки, играещи специфична роля в човешкия организъм. Червените кръвни клетки разнасят кислорода по цялото тяло и отнемат въглеродния диоксид от белите дробове; белите кръвни клетки са част от имунната система и участват в борбата срещу инфекциите; тромбоцитите се слепват, за да спрат кръвотечението от порязвания и рани.

Апластичната анемия би могла да предизвика много здравословни проблеми като: кървене, инфекции, сърдечна недостатъчност, аритмия и дори летален изход.

Медицината е диагностицирала няколко типа апластична анемия – унаследена като анемия на  Fanconi, анемия на Diamond-Blackfan или придобита апластична анемия, вследствие на инфекции, определени вируси, контакт със специфични токсини, лекарствени вещества и други.

 

Факти:

 • Годишната честота на заболяването е двама на милион души;
 • По-слабо е разпространение в западното земно полукълбо, докато в Азия установените случаи са 2-3 пъти повече;
 • Придобитата апластична анемия най-често се установява във възрастовата група 15-25 години;
 • Всяка година с това заболяване се диагностицират около 125 пациента;
 • При децата годишно се установяват 30 нови случая;
 • Най-честата форма на унаследената анемия е анемия на Fanconi;
 • Към настоящия момент са проведени 170 клинични проучвания за приложение на стволовите клетки при апластична анемия;
 • 46 клинични проучвания обхващат приложението на стволовите клетки от пъпна връв за лечение на апластичната анемия.

Апластична анемия и стволови клетки

Алогенната транспантация на стволови клетки е единственият метод на лечение за апластична анемия. При този вид трансплантация донорските стволови клетки са от брат или сестра, друг член на семейството или от регистриран неродствен донор.

В ход е клинично проучване в първа фаза с цел определяне ефикастността и токсичността при прилагане на собствени стволови клетки за лечение на унаследена форма на анамия на Fanconi. В този случай стволовите клетки са лабораторно модифицирани, за да се  корегира увреденият ген, причиняващ това заболяване.

Връзки:

 1. https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/aplastic
 2. http://patient.info/doctor/aplastic-anaemia
 3. http://www.leukaemiacare.org.uk/aplastic-anaemia
 4. http://www.leukaemiacare.org.uk/aplastic-anaemia
 5. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=aplastic+anaemia+stem+cells&Search=Search
 6. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=aplastic+anaemia+cord+blood&Search=Search
 7. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01331018?term=autologous+stem+cells+aplastic+anaemia&rank=12

Информацията, съдържаща се в тази статия, има единствено информационна цел и не е предназначена да замени препоръките на медицински специалист. Ако имате някакви притеснения за Вашето здраве, приканваме Ви да ги обсъдите с Вашия лекар.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.