Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cells4li/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5586
Левкемия | Cells4Life
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Левкемия

Левкемията е онкологично заболяване на кръвта и кръвотворните органи и и се разделя на 4 основни типа:

 • Остра лимфобластна левкемия (ОЛЛ)
 • Хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ)
 • Остра миелоидна левкемия (ОМЛ)
 • Хронична миелоидна левкемия (ХМЛ)

 

Факти

 • Острата лимфобластна левкемия е най-разпространения тип левкемия при деца – 75% от всички детски левкемии;
 • Макар че това заболяване да е най-честата детска левкемия, при 9 от 10 случая тя се диагностицира и при възрастни;
 • Във Великобритания всяка година се диагностицират около 460 нови случая на деца с ОЛЛ;
 • През 2012 год. в световен мащаб са диагностицирани с различна честота на разпространение около 352,000 пациента с ОЛЛ;
 • Във Великобритания през 2012 год. са починали около 4,800 пациента с левкемия, което прави 13 човека дневно;
 • Докато през 1970 год. по-малко от 5 на 100 от пациентите с левкемия са били с продължителност на живот над 10 години, в наши дни такива са половината от пациентите.

 

Левкемия и стволови клетки

Левкемиите са едни от първите заболявания, третирани със стволови клетки. При обостряне на болестта и третиране на пациента с химиотерапия, транспрантацията на стволови клетки може да се използва за замяна на раковите клетки в костния мозък със здрави кръвотворни клетки.

Костно-мозъчните трансплантации са с интензивен режим и биха могли да направят пациента уязвим към инфекции и други усложнения, но се считат за целесъобразни, когато стандартната дозо-зависима химиотерапия не успява да повлияе на левкемията.

Въпреки това, трансплантациите на стволови клетки са доказани като особено полезни при определени типове остри левкемии.

Кръвта от пъпна връв е източник на клетки с висок лечебен потенциал за пациенти с левкемия. Тези клетки се възприемат много по-лесно от организма на пациента, отколкото стволовите клетки от костен мозък, още повече, че само за по-малко от 50% от нуждаещите се пациенти може да се открие подходящ донор на костен мозък и само стволовите клетки от пъпна връв могат да предложат спасение.

В настоящия момент има 1422 клинични проучвания за приложение на стволови клетки при лечение на този тип заболявания.

Източници

 1. http://patient.info/health/leukaemia-a-general-overview
 2. http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/leukaemia#heading-Zero
 3. http://www.eurostemcell.org/factsheet/leukaemia-how-can-stem-cells-help
 4. http://www.cancercenter.com/leukemia/stem-cell-transplantation/
 5. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=stem+cells+leukaemia&Search=Search

Информацията, съдържаща се в тази статия, има единствено информационна цел и не е предназначена да замени препоръките на медицински специалист. Ако имате някакви притеснения за Вашето здраве, приканваме Ви да ги обсъдите с Вашия лекар.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.