fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Миелом

Миелом, познат също и като мултиплен (многоброен) миелом, е рак на кръвта, засягащ специално белите кръвни клетки. Наименованието на това заболяване е свързано с факта, че при нормална активност на костния мозък, многобройни части на тялото са силно засегнати.

Белите кръвни клетки имат решаваща роля в имунната система, тъй като произвеждат антитела за борба с инфекциите. При състояние на миелома, плазматичните клетки (вид бели кръвни клетки) излизат извън нормата и се възпроизвеждат неконтролируемо. В допълнение, тези клетки отделят само парапротеин – вид белтък, който няма полезна защитна  функция.

Природата на тази болест е рецидив – ремисия. Това означава, че има периоди в хода на заболяването, когато симптомите са очевидни и е нужно лечение, последвани от периоди на ремисия, когато ракът не предизвиква симптоми и не се изисква лечение.

Факти

 • Изчислено е, че през 2008 година в световен мащаб 103,00 души са диагностицирани с това заболяване;
 • През същата година 12% от всичките диагностицирани хематологични заболявания, тип рак на кръвта, са пациенти с миелом;
 • През 2008год. година е установено, че заболелите с мултипления миелом са 1% от всички диагностицирани през годината пациенти с рак;
 • Във Великобритания тази болест е 14-ти по разпространение рак при мъжете и 17-ти най-често срещан рак при жените;
 • Във Великобритания малко под 5000 души са диагностицирани с миелом годишно;
 • В Англия и Уелс повече от 75% от диагностицираните пациенти преживяват година или повече след поставяна на диагнозата;
 • В Англия и Уелс около 50% от пациентите с миелом живеят 5 години или повече;
 • В Англия и Уелс повече от 30% от диагностицираните с миелом живеят 10 или повече години след поставяне на диагнозата.
 • Приблизитело 84,000 души в Европа са болни от рак на кръвта, тип миелом;
 • В настоящия момент има 767 клинични проучвания за изследване приложението на стволовите клетки при лечение на миелома;
 • В момента са проведени 59 клинични проучвания, изследващи трансплантацията на стволови клетки от пъпна връв за лечение на мултиплен миелом.

Мултиплен миелом и стволови клетки

При автоложната трансплантация на стволови клетки, присадените клетки са собствените стволови клетки на пациента, които са събрани преди лечението. Има няколко източника на автоложни стволови клетки, включващи: костен мозък, периферна кръв и кръв от пъпна връв. Автоложните трансплантации на стволови клетки позволяват на пациентите да получат високо-дозова химиотерапия, унищожаваща раковите клетки преди да им се присадят собсвени стволови клетки за възстановяване на имунната система.

Автоложните трансплантации на стволови клетки са най-често срещаният вид трансплантация при миеломно болни. При автоложни трансплантации, голяма част от миелома се отстранява чрез индукционни (въвеждащи) режими, последвани от химиотерапия за отстраняване на останалите ракови клетки. След това, собствените стволови клетки се връщат в пациента и те възстановяват имунната система. Чрез този метод на лечение има възможност да се унощожат повече ракови клетки в сравнение с ниско-дозовата химиотерапия.

Източници:

 1. http://www.myeloma.org.uk/information/what-is-myeloma/
 2. http://www.ehaweb.org/eha-partners/collaborations/patient-organizations/myeloma/
 3. http://www.2020health.org/dms/2020health/downloads/reports/CaseStudy4—RevlimidandMultipleMyeloma/CaseStudy4%20-%20RevlimidandMultipleMyeloma.pdf
 4. http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/myeloma/treatment/statistics-and-outlook-for-myeloma
 5. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=myeloma+stem+cells&Search=Search
 6. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=cord+blood+myeloma&Search=Search
 7. http://www.myeloma.org.uk/wp-content/uploads/2013/09/Myeloma-UK-HDSCT-Feb-14.pdf

Информацията, съдържаща се в тази статия, има единствено информационна цел и не е предназначена да замени препоръките на медицински специалист. Ако имате някакви притеснения за вашето здраве, приканваме Ви да ги обсъдите с Вашия лекар.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.