fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Невробластом

Невробластом е вид раково образувание, който най-често засяга малки деца, рядко се проявява при по-големи деца, тийнейджъри или възрастни хора. Заболяването се развива от специализирани клетки – невробласти, които се размножават до образуване солиден тумор, най-често откриващ се в коремната област или нервните тъкани около гръбначния стълб, врата, корема или таза.

Причинителят на заболяването е неизвестен и макар че са установени отделни случаи на засягане на деца от едно семейство, миеломът не е вид рак с фамилно обременяване и генетична предиспозиция.

Невробластомът най-често се установява в ранна детска възраст и за жалост, твърде често трудно се подава на лечение.

Факти

 • Туморът най-често се открива при деца под 1 година;
 • Това е най-честият солиден немозъчен тумор при деца;
 • На всеки 16 часа умира дете с невробластом;
 • Във Великобритания с това заболяване се диагностицират повече от 100 деца годишно;
 • Диагностицираните с невробластом деца са 8% от всички раково болни деца на света;
 • Заболяването е на второ място от солидните тумори в детска възраст;
 • Повечето деца с това заболяване са под 5-годишна възраст;
 • Невробластомът в детска възраст е заболяване с най-много индикации за автоложна трансплантация на хематопоетични стволови клетки.

 

Невробластома и стволови клетки

Невробластомът е едно от многото ракови заболявания, при които автоложната трансплантация на стволови клетки може да се приложи в процеса на лечение. Всъщност, този тумор е най-честата причина за провеждане на автоложна трансплантация на хематопоетични стволови клетки при деца.

При пациенти, които имат съхранена кръв от пъпна връв може незабавно да се пристъпи към интензивно лечение, без да се чака откриване на съвместим донор или получаване на стволови клетки чрез намножаване. Специализирани медицински проучвания са установили, че стволовите клетки от кръвта на пъпната връв трябва да са предпочитана опция пред стволовите клетки в периферната кръв, тъй като в някои случаи броят им в периферната кръв е недосттатъчен за трансплантация. Подобни изследвания оказават също, че събирането на стволови клетки от периферна кръв би могло да бъде болезнено, особено при малки деца. Документирани са  многобройни случаи на деца, при които са използвани собствените им стволови клетки от кръв на пъпна връв за успешно лечение на невробластом.

Към днешна дата съществуват 175 клинични проучвания за приложението на стволови клетки и 12 клинични проучвания, изследващи специално прилагане на стволови клетки от кръв на пъпна връв за лечение на това заболяване.

Източници:

 1. http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Cancertypes/Childrenscancers/Typesofchildrenscancers/Neuroblastoma.aspx
 2. http://www.nhs.uk/conditions/neuroblastoma/Pages/Introduction.aspx
 3. http://www.theronanthompsonfoundation.com/neuroblastoma/facts
 4. http://www.nature.com/bmt/journal/v48/n2/full/bmt2012146a.html
 5. http://www.turkishjournalpediatrics.org/?fullTextId=1463&lang=eng
 6. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=stem+cell+neuroblastoma&Search=Search
 7. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=cord+blood+neuroblastoma&Search=Search

Информацията, съдържаща се в тази статия, има единствено информационна цел и не е предназначена да замени препоръките на медицински специалист. Ако имате някакви притеснения за Вашето здраве, приканваме Ви да ги обсъдите с Вашия лекар.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.