Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cells4li/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5586
Синдромът на Hurler | Cells4Life
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Синдромът на Hurler

Болест на Krabbe (сфинголипидоза), известна и като Синдромът на Hurler (вид мукополизахаридоза тип I) е рядко метаболитно заболяване. Метаболитните дефекти се получават вследствие невъзможноста за разграждане на хранителните вещества и усвояването им от организма. В случая със синдрома на Hurler пациентът страда от проблем при разграждане на вид захари – мукополизахариди, които остават в клетките и предизвикват прогресивни увреждания.

За щастие, синдромът на Hurler все пак е изключително рядък; 20-годишно проучване установи честота на заболяването при новородени 1,07 от 100,000 в Англия и в Уелс. Болестта се унаследява генетично автозомно – рецесивно. Това означава, че и двамата родители трябва да са носители на увредения ген, за да се роди дете със синдром на Hurler. При такава двойка родители вероятността да имат здраво дете без носителство е 25%, шанса за здраво дете с носителство е 50% и 25% е вероятността за дете със синдром и с носителство на гена.

 

Факти

   • Средна продължителност на живот на пациенти със синдром на Hurler е 11,6 години;
   • Приблизително 1 на 100 000 души е болен от този синдром;
   • Заболяването се установява при всички етноси;
   • В Република Ирландия е установена най-висока честота на заболяването в света;
   • 73% от пациентите със синдром на Hurler в Република Ирландия са от етническата група на ирландски цигани.

 

Синдром на Hurler, кръв от пъпна връв и стволови клетки

Прилагането на алогенни трансплантанти – хематопоетични стволови клетки от кръв на пъпната връв при деца над две години е с доказан ефект върху удължаване продължителността на живот и подобряване на неврологичните проблеми. Изследването на ефекта от стволовите клетки дори доказва, че ако трансплантацията се осъществи преди навършване на 9-месечна възраст, е възможно да се избегнат мозъчните увреждания.

Понастоящем има 14 клинични проучвания, които изследват приложението на стволовите клетки при синдрома на Hurler. Едно от проучванията, което е във фаза 2 и набира участници, има за цел изследване ефекта от трансплантирани хематопоетични стволови клетки, съчетани с ензимо-заместителна терапия при пациенти със синдром на Hurler. Това клинично изпитване се очаква да завърши през 2022 год.


Източници

 1. http://mpssociety.org/mps/mps-i/
 2. http://patient.info/doctor/hurlers-syndrome
 3. http://adc.bmj.com/content/early/2008/05/07/adc.2007.135772
 4. http://www.futurity.org/cord-blood-babies-hurler-syndrome-805892/
 5. https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=hurler+syndrome+stem+cell&Search=Search
 6. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01572636?term=hurler+syndrome+stem+cell&rank=2

Информацията, съдържаща се в тази статия, има единствено информационна цел и не е предназначена да замени препоръките на медицински специалист. Ако имате някакви притеснения за вашето здраве, приканваме Ви да ги обсъдите с Вашия лекар.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.