Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cells4li/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5586
Сърповидно-клетъчна анемия | Cells4Life
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Сърповидно-клетъчна анемия

Сърповидно-клетъчната анемия е тежка форма на анемия. При това заболяване червените кръвни клетки (еритроцити) се деформират; вместо обичайната дисковидна форма, те придобиват формата на полумесец или сърп и тяхната структура се втърдява, за разлика от нормалните гъвкави еритроцити. За пациентите тези сърповидни еритроцити са източник на множество проблеми – поради формата си, те не могат да се придвижват лесно в кръвния поток и предизвикват запушвания, водещи до силна болка и до органови увреждания. Сърповидните еритроцити са с по-кратък живот от здравите и са по-малко ефективни при пренасяне на кислород в тялото.

 

Сърповидно-клетъчната анемия е генетично заболяване; за да се роди дете с това заболяване, е нужно родителите да са носители. Всяко дете от такава двойка родители има 25% шанс да е здраво, 50% шанс да е носител на ген и 25% шанс да са болни от този вид анемия.

Пациенти, прозхождащи от Африка, Карибите, Средния Изток, Източното Средиземноморие и Азия, са най-често засегнати от сърповидно-клетъчната анемия. Във Великобритания най-често засегнати също са групите с произход от Африка и Карибите.

През периода 2013-2014 год. Министерството на здравеопазването на Великобритания е изразходвало 23,8 милиона паунда за пациенти със сърповидно-клетъчната анемия, което е с 2,1 милиона паунда увеличение спрямо периода 2012-2013 год., като сумата не включва първични и социални разходи за тези пациенти.

 

Факти:

 • Във Великобритания сърповидно-клетъчната анемия засяга най-често хора, произхождащи от Африка и Карибите;
 • 250,000 човека са носители на увредения ген във Великобритания;
 • Прибизително 15,000 са пациентите със сърповидно-клетъчната анемия във Великобритания;
 • В световен мащаб през 2050 год. се очакват да бъдат родени 400,000 деца с това заболяване;
 • 305 800 са новородените със сърповидно-клетъчна анемия през 2010 год. в световен мащаб;
 • През 2010 год. 57% от новородените със сърповидно-клетъчна анемия са от Индия, Конго и Нигерия;
 • Животът на 10 милиона бебета би могъл да бъде спасен чрез универсални общоприети скриниращи програми;
 • Сърповидно-клетъчната анемия е най-често онаследяваната болест на кръвта и кръвотворните органи във Великобритания;
 • Продължителността на живота на страдащите от сърповидно-клетъчна анемия в страни с висок стандарт е до 40-60 годишна възраст.

Сърповидно-клетъчната анемия и стволовите клетки

Пре деца със сърповидно-клетъчната анемия успешно се прилага трансплантация на стволови клетки. Първоначално този медицински подход се е смятал за токсичен при възрастни пациенти, поради тежката загуба на телесно тегло. Въпреки това, изследователи от Мериленд (САЩ) модифицираха трансплантационните процедури, за да се повиши потенциала на трансплантацията при възрастни пациенти.

В периода от 2004 год. до 2013 год. 30 пациенти със сърповидно-клетъчна анемия са включени в този тип клинични проучвания. Пациентите на възраст от 16 до 65 години са преминали през по-малко токсичен химиотерапевтичен курс преди трансплантация на стволови клетки от родствени донори. При 87% от пациентите е установен обрат в хода на болестта. Те постъпват по-рядко в болница, намален е приемът на болкоуспокояващи и имат нормален хемоглобин. Една година след трансплантация, 15 от пациентите се спрели приема на имуносупресантите.

 

Източници:

 1. http://www.nhs.uk/conditions/Sickle-cell-anaemia/Pages/Introduction.aspx
 2. http://sickle.bwh.harvard.edu/scd_inheritance.html
 3. http://www.parliament.uk/business/publications/written-questions-answers-statements/written-question/Commons/2014-12-01/216527/
 4. http://www.dmu.ac.uk/research/research-faculties-and-institutes/health-and-life-sciences/sickle-cell-education/what-is-sickle-cell.aspx
 5. http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=171632
 6. http://www.pharmaceutical-journal.com/learning/learning-article/sickle-cell-disease-symptoms-complications-and-management/20069268.article
 7. http://patient.info/doctor/sickle-cell-disease-and-sickle-cell-anaemia-pro
 8. http://www.nih.gov/researchmatters/july2014/07142014sickle.htm

 

Информацията, съдържаща се в тази статия, има единствено информационна цел и не е предназначена да замени препоръките на медицински специалист. Ако имате някакви притеснения за Вашето здраве, приканваме Ви да ги обсъдите с Вашия лекар.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.