Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cells4li/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5586
Стволови клетки и остеоартрит на коляното | Cells4Life
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Изследователите си поставят за цел да определят дали мезенхимните стволови клетки (MSCs), получени от костен мозък, могат да регенерират хрущялите на коляното и по този начин да излекуват състоянието.

Резултатите от нарастващото количество изследвания предполагат, че стволовите клетки биха могли драстично да подобрят и дори да премахнат симптомите на остеоартрит. А това е особено важно, като се има предвид колко често се среща това състояние.

Какво включва проучването?

12 пациенти са били лекувани с еднократна MSC инжекция. Клетките се извличат от костния им мозък и след това отново се инжектират в кръвния поток.

Изследователите са наблюдавали пациентите в продължение на 12 месеца и са проследили нивата им на биомаркери за възпаление и степен на разпадане на хрущяла. Правили са и редовно ЯМР- сканиране на засегнатите стави.

Какви са резултатите?

Терапията не е довела до регенерация на хрущяла, въпреки факта, че подобни изследвания са отчели регенерация. Изследователите обаче предполагат, че това може да е така, защото пациентите са имали остеоартрит в краен стадий. По- успешна регенерация може да се случи, ако терапията се прилага в по- ранни стадии на състоянието.

Изследването обаче измерва значително намаляване на нивата на болка при пациентите, както и драматичен спад на възпалението. Няма и сериозни нежелани събития, което показва безопасността на мезенхимните стволови клетки при лечение на остеоартрит в коляното.

Стволови клетки и остеоартрит на коляното

Това е най- новото проучване, което показва, че стволовите клетки могат да лекуват остеоартрит на коляното.

Между 2005 и 2009 г. Centeno също лекуват две групи пациенти с ортопедични състояния като остеоартрит чрез прилагане на инжекции на мезенхимални стволови клетки. Имат само три случая на потенциални усложнения от инжектиране на стволови клетки на 227 пациенти. Всички те са се само ограничили или лесно са били отстранени с прости терапевтични мерки. Проучването заключава, че трансплантацията на стволови клетки не предизвиква никакви нежелани реакции.

 

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.