fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Стволовите клетки от пъпната връв биха могли да помогнат за възстановяване на костите и тъканите за бебета, родени с т.нар. „цепнато небце“.
Изследователи от болница De San Jose в Богота, Колумбия, тестваха стволови клетки от пъпна кръв върху девет деца в клиничното си проучване. Резултатите са много обнадеждаващи и предполагат, че е възможно пълно възстановяване на небцето на пациентите.

Какво е „цепнато небце“?

Небцето се образува между шестата и деветата седмица от бременността. „Цепнатото небце“ е вродена малформация, която възниква, когато устната кухина на бебето не се формира правилно през бременността, причинявайки пролука в свода на устата – т.нар. небце. При някои бебета, цепнатината обхваща цялата дължина на небцето, а при други е частична.

Състоянието засяга около едно на всеки 700 бебета и може да причини усложнения при храненето, речта, слуха, както и дентални усложнения.
Точната причина за цепнатина на небцето не е ясна. Обикновено се смята, че е свързано с генетиката, наднормено тегло на майката, липса на фолиева киселина и др. Може да бъде причинено и от приема на алкохол и цигари по време на бременността. „Цепнатото небце“ е вродена дефект, която изисква мултидисциплинарно лечение, включващо педиатър, акушер, фетална медицина, генетика, пластична хирургия, ортодонт, логопед.

Учените в сферата на регенеративната медицина, обаче, смятат че би било възможно използването на стволови клетки за лечение на състоянието.
Вътрематочната диагноза води до информираност на родителите и по-добро сътрудничество между тях и нужните специалисти, за да се предприеме преждевременно мултидисциплинарно лечение.

Как се лекува „цепнато небце“ в момента?

В момента лечението е хирургично. Лекарите извличат кости от други места в тялото, като тазобедрената става, и след това ги използват, за да „затворят процепа“ на цепнатината на небцето. Това обикновено се извършва на 6-12 месеца, след като бебето е достатъчно голямо, за да издържи операцията.
Някои бебета се нуждаят също така от речева и езикова терапия, както и от скоби и ортодонтска помощ на по-късен етап, за да компенсират „цепнатото небце“.

След раждането протоколът при „цепнато небце“ е: ортодонтски устройства, фоноаудиология и хирургични процедури. Протоколът за реконструктивна хирургия на цепнатината на устните и небцето включва няколко стъпки и започва на 4 до 6-месечна възраст с ринохийлопластика и затваряне на мекото небце. Последователността на лечението включва операция на твърдото небце (8-18 месеца след първата хирургическа стъпка), алвеолопластика (след 10 години) и вторична ринопластика (след 14 години).
В средите на регенеративната медицина напоследък се обсъждат нови идеи за използване на стволови клетки и кръв от пъпната връв, както и от плацентата за подобряване на крайните хирургични резултати.
Стволовите клетки от пъпната връв са лесни за събиране, без стрес за майката и бебето, автоложни са и могат да бъдат много полезни при лечението на „цепнато небце“.

При неотдавнашно изследване девет малки пациенти с „цепнато небце“ са оперирани и по време на първичната процедура (ринохийлопластика) са били инжектирани стволови клетки от кръв на пъпна връв, и плацента, в костта и меките тъкани. Изследването има за цел да оцени активността на стволовите клетки в меките тъкани и костите.
Предварителните резултати са много обнадеждаващи – наблюдава се значително подобрение при възпалителния отговор. Разработен е протокол за лечение със стволови клетки. Проследяването на пациентите ще продължи 10 години.

Какво е включвало клиничното изследване?

„Проучването включва пренатално идентифициране на бебета, които ще бъдат родени с цепнатина на небцето още преди да се родят.
След раждането са събрани стволови клетки от пъпната връв на бебетата – обект на изследването и през първите няколко месеца се прилага нехирургично „назоалвеоларно оформяне“, което има за цел да подравни меките тъкани на горната челюст.
Когато бебетата стават на пет месеца, стволовите клетки от пъпната кръв са били размразени и използвани при процедура за „присаждане на кост без кост“. Поставени са в джоб от мека тъкан, запълващ празнината в горната челюст, като своеобразно скеле с абсорбираща подложка, която да ръководи растежа на всички нови костни клетки.
Тъй като стволовите клетки са много млади, имат по-голям потенциал за регенериране на организма!

Какви са резултатите?

На 5-годишна възраст лекарите съобщават, че при пациентите се наблюдава „добра дебелина“ на челюстната кост, както и нормално развити зъби. Докладът заключава, че няма да са нужни допълнителни операции.

Как стволовите клетки от тъканта на пъпната връв могат да лекуват „цепнато небце“?

Докато това най-скорошно проучване използва стволови клетки от кръв на пъпна връв за лечение на „цепнато небце“, изследователи от Тексаския университет са разработили техника, използваща стволови клетки от тъкан на пъпната връвта за лечение на състоянието.
Те са използвали стволовите клетки, съдържащи се в пъпната тъкан, за да оформят линията на венците, както и предната част на небцето. От решаващо значение е, че терапията, използваща клетки от пъпната тъкан не изисква използване на своеобразното „скеле“, тъй като тъканта на връвта е желатиново вещество.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.