fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

В тази статия ще разгледаме по-отблизо факторите, които решават коя опция за лечение да се вземе предвид при рак на кръвта и възможностите за лечение, налични за тези пациенти.

Има редица фактори, които биха определили режимите за лечение на рак на кръвта, които ще бъдат назначени на пациента. Тези фактори включват:

Видът рак на кръвта – Някои лечения са по-ефективни при лечение на определени видове рак на кръвта. Лекуващият лекар е този, който ще препоръча най-добрия вариант за конкретния вид рак на кръвта, който пациентът има.

Подтип и стадий на рака – Кръвните ракови заболявания имат различни подтипове. Някои от тях са хронични (развитието им отнема много време), докато други са остри (прогресират много бързо). Това може да определи кой режим на лечение трябва да се използва. Етапът на стадия на рака също изиграва роля. Например, ако ракът вече се е разпространил от кръвта към конкретен орган, пациентът може да се нуждае от допълнителни форми на лечение, които са специално насочени към този орган.

Здравето на пациента – Ако пациентът е в лошо здравословно състояние, провеждането на някои лечения би било твърде опасно. Други фактори като бременност, възраст и брой на белите кръвни клетки, наличието на сериозна инфекция и други, също биха изиграли роля при определянето на това, кое лечение да се назначи.

Местоположението на рака – Раковите заболявания, които са засегнали конкретен орган, могат да бъдат лекувани по различен начин от рака, който не е локализиран.

История на рака – Ако пациентът е страдал от онкологично заболяване в миналото, това може да определи кои бъдещи лечения ще бъдат ефективни и безопасни за употреба.

Качество на живот – Ефектът, който лечението има върху качеството на живот на пациента, също ще бъде ключов фактор.

Възможности за лечение на рак на кръвта:

 1. Пасивно лечение;

Това включва внимателно проследяване на прогресирането на рака на кръвта на пациента, без да му се предписва конкретен курс на лечение. Този подход обикновено се използва, когато пациентът има хронична форма на рак на кръвта, която прогресира изключително бавно с минимални симптоми. Разбира се, пациентът ще се среща редовно с лекуващия го лекар, който ще държи под наблюдение показатели като: Брой на кръвните клетки; големината на лимфните възли; наличието на ново засегнати лимфни възли; наличието или тежестта на анемията; броят на лимфоцитите; симптоми и променящи се здравословни обстоятелства; изпитвани от пациента; други органи или кости, потенциално засегнати от рака на кръвта и т.н.

Някои хора с хроничен рак на кръвта могат да прекарат години нащрек, очаквайки да им се назначи лечение.

2) Химиотерапия и други лекарства

Химиотерапията включва използването на противоракови лекарства. Целта на тези лекарства е да унищожат всички ракови клетки, като същевременно причинят възможно най -малко увреждане на здравите клетки. Лекарствата убиват раковите клетки, като им пречат да растат или да се размножават.

Налични са много видове химиотерапевтични лекарства. Те обикновено се приемат с помощта на серия от инжекции или курс с таблетки.

Някои хора с остър рак на кръвта може да се нуждаят от много високи дози химиотерапия и ще трябва да прекарат няколко седмици в болница. Други могат да останат у дома и да посещават болница само когато се нуждаят от химиотерапия.

За съжаление химиотерапията има редица странични ефекти, включително повръщане, гадене, косопад, мускулни крампи, диария и подуване около очите.

3) Трансплантация на стволови клетки

Стволовите клетки са микроскопични клетки в човешкото тяло, които са способни да се възпроизвеждат и диференцират в други видове клетки. Хемопоетичните стволови клетки (HSCs) са вид стволови клетки, които могат да генерират здрави кръвни клетки, което е особено полезно за лечение на рак на кръвта.

При автоложна трансплантация на стволови клетки се използват собствени стволови клетки на пациента, събрани преди лечението. Има няколко източника на автоложни стволови клетки, включително костния мозък, периферната кръв и кръвта от пъпната връв. Автоложните трансплантации на стволови клетки позволяват на пациентите да получават курс химиотерапия с високи дози, за да убият раковите клетки, преди клетките им да бъдат върнати при тях, за да възстановят имунната система.

Първоначално пациентът минава през курс химиотерапия, за да се унищожат напълно раковите клетки. След това получава трансфузия на HSC, за да възстанови способността на организма да произвежда здрави кръвни клетки. Този вид лечение обикновено се прилага при пациенти, които вече са получили други неуспешни лечения, или за пациенти с уникални обстоятелства, възпрепятстващи използването на други лечения.

4) Лъчетерапия

При лъчетерапията се използва високоенергийна радиация за убиване или увреждане на раковите клетки, предотвратявайки тяхното нарастване или размножаване. Повечето лъчетерапевтични лечения използват високи дози рентгенови или гама лъчи, които са насочени към местата с големи скупчвания на ракови клетки.

5) Имунотерапия

В тялото има естествен протеин, наречен интерферон, който има противоракови свойства. Учените са разработили имунотерапевтично лечение, използващо този протеин за насочване към раковите клетки. Имунотерапевтичните процедури, използващи интерферон, обикновено включват ежедневни подкожни инжекци в рамките на определен период. Някои от потенциалните странични ефекти на това лечение включват грипоподобни симптоми, умора и мускулни болки.

6) Преливане на кръв

Някои пациенти могат да получават редовни кръвопреливания. Тези преливания целят да помогнат на пациента, като му предоставят източник на здрави червени кръвни клетки, тромбоцити и други кръвни съставки, от които организмът му се нуждае.

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.