fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Когато сте бременна, може би обмисляте какво можете да направите с плацентата и пъпната връв на вашето бебе след раждането. Може би сте чували за отложено клампиране на връвта или дори за оптимално клампиране на връвта, както и за възможността за запазване, даряване и дори съхраняване на вашата плацента. Може също да сте наясно с потенциала за съхраняване на остатъчната кръв от пъпната връв на вашето бебе, богата на стволови клетки, което е известно като съхранение на кръв от пъпна връв.

Могат ли тези избори да работят заедно? Трябва ли да изберете едното или другото? Прочетете, за да научите повече.

Какво представлява съхранението на пъпната връв?
Забавеното клампиране (понякога наричано отложено или оптимално) е, когато оставитепъпната връв за минута или повече, преди да я отрежете. След като се пререже пъпната връв, бебето се отделя от плацентата.

Нормално е да се „изчака бялото“, преди да се пререже пъпната връв, което е знак, че кръвта в пъпната връв е навлязла в бебето и прехвърлянето от плацентата му е спряло. Едно от предимствата на това е, че позволява повече желязо да навлезе в бебето от плацентата, което е от съществено значение за развитието на мозъка му.

Няма определена продължителност от време. Препоръчваме да говорите с Вашия лекар и акушерка за допълнителна информация, но продължителността на чакането е 100% ваш избор.

Ползите от отложеното клампиране на пъпната връв

За повечето бебета Световната здравна организация препоръчва отложено клампиране на пъпната връв. Това е и позицията на Националния институт за здравеопазване и клинични постижения (NICE) в Обединеното кралство, който има за цел да постави „наука и доказателства при вземането на решения относно здравето и грижите“, например в Националните здравни служби (NHS ).

Предимствата на отложеното клампиране са:

По-висока концентрация на хемоглобин (повече кислород в кръвта)
Повече желязо в кръвта, необходимо за развитието на мозъка на бебето
По-добро кръвно налягане
Повече стволови клетки, които подпомагат растежа и развиващата се имунна система

Рискове, свързани с отложеното клампиране

Въпреки че ползите обикновено далеч надхвърлят рисковете, струва си да сте наясно с потенциалните рискове, свързани с отложеното клампиране на пъпната връв, за да можете да вземете информирано решение.

Може да увеличи риска от жълтеница, която е често срещана и обикновено безвредна. В повечето случаи жълтеницата ще се подобри в рамките на 10 до 14 дни след раждането и се подобрява без лечение.

Рискът от жълтеница е повишен поради повишените нива на билирубин (жълтеникав пигмент, образуван при разпадането на червените кръвни клетки), който може да претовари черния дроб.

Нивата на билирубин на бебетата се следят внимателно след раждането и ако се считат за твърде високи, те могат да бъдат третирани със светлина, за да се помогне на тялото да разгради излишния билирубин и да го премахне по-лесно.

Съвместимо ли е отложеното клампиране на пъпната връв с банкирането на кръв от пъпна връв?

Съхранението на кръв от пъпната връв е процесът на вземане на кръвта, останала в пъпната връв, след като бебето се роди и пъпната връв бъде прерязана. Това е неинвазивен процес, който няма да повлияе на плана ви за раждане или способността ви да се свържете с бебето след раждането. Събирането на кръв от пъпна връв взема само кръвта, която иначе би станала медицински отпадък.

Отложеното клампиране на пъпната връв е напълно съвместимо със събирането на кръв от пъпна връв и банкирането на кръв от пъпна връв.

Поради забавянето може да има по-малко кръв за събиране, ако отложите клампирането на връвта. Това обаче не означава, че не можете да съхранявате това, което е останало.

На този етап бихме препоръчали CellsPlus, който е уникален за Cells4Life и се захранва от нашата патентована технология TotiCyte. CellsPlus може да възстанови до 3 пъти повече количество стволови клетки за събиране на кръв от пъпна връв в сравнение с други банки за стволови клетки – така че можете да направите повече, с по-малко.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.