fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Стволовите клетки и свързаните с тях изследвания са навсякъде в новините, тъй като невероятни нови приложения за тях се изучават, откриват и прилагат през цялото време.

Това означава, че може би вече сте чували за тях. Може дори да знаете точно какви са. Но за всеки, който иска по-задълбочени познания за тези потенциално животоспасяващи клетки, прочетете нататък.

Каква е ролята на стволовите клетки? 

Те са невероятни. Вероятно сте го чували десетки пъти, но е вярно.

Те са суровината на тялото и са градивният материал за други клетки. Имат уникалната способност не само да се делят многократно, но и да се диференцират в много други видове клетки, включително специализирани клетки. При правилните условия те могат да станат всичко – от мускулни клетки до жизненоважни червени кръвни клетки.

Колко невероятно, нали? Плюс това, за да завършим всичко, тези клетки могат и се използват за изследвания и медицински лечения за цял набор от състояния и наранявания. Те са ключови за една вълнуваща и нововъзникваща област на медицината, известна като регенеративна терапия.

Какви са различните видове стволови клетки?

Най-често, когато говорим за стволови клетки, имаме предвид стволови клетки от костен мозък, които се произвеждат в гъбестата част в центъра на костта. Съществуват обаче и други видове, които имат собствени приложения и уникален потенциал.

Клетки от костен мозък: Произвеждат се в гъбестия материал вътре в костите. Те понякога се наричат „възрастни стволови клетки“ и те са мултипотентни (задържат потенциала да се превърнат в някой от няколко типа клетки), което означава, че могат да се диференцират, но в ограничен брой типове клетки. Трансплантациите на костен мозък се използват за медицинско лечение на заболявания като рак.

Ембрионални стволови клетки: получени от ембриони в ранен стадий, това са най-мощните стволови клетки. Въпреки това, поради това откъде идват, те създават някои етични проблеми.

Клетки от кръв от пъпна връв: Наричани още „перинатални стволови клетки“, те се събират от пъпната връв и плацентата след раждането на бебето и пъпната връв е отрязана. Тези клетки могат да се използват за лечение и терапия. Те са „по-мощни“ от мултипотентните стволови клетки, тъй като са плурипотентни, което означава, че могат да образуват всички видове клетки, които изграждат тялото.

Индуцирани плурипотентни стволови клетки: Това са мултипотентни клетки, които са били „препрограмирани“ да бъдат подобни на ембриони плурипотентни клетки. Първоначалните клетки се вземат от възрастен, от нещо като кожа или кръв.

 

Как се използват?

Те се използват както в изследвания, така и в лечение.

Разглеждайки трансплантациите на костен мозък и стволовите клетки от кръв от пъпна връв, те могат да се използват при лечение на състояния като:

 • Ракови заболявания на кръвта – левкемия, лимфом и миелом
 • Тумори
 • Заболявания на кръвта – различни видове анемия
 • Метаболитни нарушения – синдром на Hurler, болест на Krabbe

По отношение на изследванията и клиничните изпитвания, стволовите клетки винаги се разглеждат, за да се види какви други състояния биха могли да помогнат при лечението им. Голяма част от изследванията се правят за техните регенеративни свойства и потенциал за лечение на мозъчни травми, сърдечни заболявания, диабет, загуба на слуха, изгаряния, костни фрактури и много други.

Разгледайте за какво досега са използвани стволови клетки от кръв от пъпна връв, съхранени от Cells4Life.

Можете ли да съхранявате стволови клетки?

Има начини да дарите стволови клетки, като станете донор, или ако искате да дарите кръвта от пъпната връв на вашето бебе, можете, но трябва да отидете в една от болниците, които го позволяват. Струва си да знаете, че ако дарите публично, е малко вероятно да имате достъп до пробите си отново, след като бъдат събрани и съхранени.

Ако искате гарантиран достъп до стволовите клетки на вашето бебе, трябва да ги съхранявате лично в компания като Cells4Life. Обикновено колкото повече можете да съберете, толкова повече възможности за лечение ще имате на разположение, ако някога са необходими.

В Cells4Life можем да съхраняваме множество проби за вас, което може да е разликата между лечението на дете и на напълно пораснал възрастен.

Научете повече за нашата изключителна технология CellsPlus, която може да осигури три пъти повече стволови клетки в точката на възстановяване в сравнение с други водещи в индустрията технологии, налични в Обединеното кралство.

Има цена за съхраняване на кръв от пъпна връв в частна компания, но може да си струва заради предпазната мрежа, която може да осигури. За да научите повече, продължете да превъртате, за да получите своя БЕЗПЛАТЕН пакет за добре дошли или посетете нашата страница с цени.

 

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.