fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

В първия по рода си случай младо момиче, страдащо от БАХ, е показало значително подобрение след експериментално лечение със стволови клетки.

Прочетете, за да научите повече за тази история.р

Какво е белодробна артериална хипертония?

БАХ (белодробна артериална хипертония) е състояние, което засяга кръвоносните съдове, които захранват белите дробове, причинявайки високо кръвно налягане. Стените на артерията стават твърди, което затруднява правилното им разширяване, за да позволи правилен кръвен поток. Намаленият кръвен поток кара дясната страна на сърцето да работи по-усилено, като бавно отслабва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Симптомите на белодробна хипертония включват:

 • Чувство на отпадналост и замайване
 • Недостиг на въздух
 • Болки в гърдите
 • Учестен пулс
 • Недостиг на въздух
 • Подуване

При БАХ може да не видите никакви симптоми, докато състоянието вече не е напреднало.

Въпреки че има лечения, които да помогнат за справяне със състоянието, няма лечение.

Експериментално лечение със стволови клетки

Момиче в Германия беше лекувано със стволови клетки от пъпна връв от сестра си. Сега 6-годишното дете има наследствена форма на БАХ. Лекарите препоръчаха белодробна трансплантация на 3-годишна възраст, което е процедура, която се извършва, когато се прогнозира, че пациентът има по-малко от година живот. Вместо това родителите избрали експериментално лечение с помощта на стволови клетки от кръв от пъпна връв от нейната сестра, които родителите са съхранили.

Георг Хансман и колегите му от Медицинското училище в Хановер използваха стволовите клетки от пъпната връв и ги отгледаха върху специални чинии, като ги измиха в хранителна течност. След това тази течност беше събрана и заменена отново и отново. След като получиха правилния обем от старата хранителна течност, тя беше вливана в кръвоносните съдове на сърцето и белите дробове на момичето в продължение на 6 месеца.

След лечението момичето показва постепенно подобрение. Преди това тя беше задъхана дори в покой, можеше само да ходи бавно и изостанала в растежа си. Години по-късно тя вече няма ограничения в капацитета си за упражнения и в рамките на първите три месеца от лечението е пораснала с 10 см височина.

Как се получи?

Лечението използва мезенхимни стволови клетки. Тези клетки участват в създаването и възстановяването на скелетната тъкан. Предишното използване на клетките за лечение на сърдечни заболявания показа само краткосрочни ползи в най-добрия случай.

В този случай момичето не е получило клетките директно. Клетките бяха отгледани и докато растяха освобождаваха биохимикали в течността, в която бяха изкъпани. След това тези биохимикали бяха вливани, тъй като изглеждаше, че насърчават заздравяването.

Мартин Уилкинс от Imperial College London предполага, че самата инфузия не е непременно причината момичето да се подобри толкова много. Въпреки че може да е допринесъл фактор, пациентът е получил и две стандартни лечения, които също може да са имали ефект. Той вярваше, че този метод със стволови клетки не трябва да се изхвърля прибързано, и се случва нещо интересно.

Съхранение на стволови клетки от кръв от пъпна връв

Както можете да видите, стволовите клетки имат невероятен потенциал. В момента има над 80 одобрени лечения и терапии, използващи стволови клетки от кръв от пъпна връв. Като съхранявате лично стволовите клетки на вашето дете, вие осигурявате на него и на неговите братя и сестри доживотна предпазна мрежа.

Ако сте любопитни относно процеса на съхранение на стволови клетки, поръчайте безплатен пакет за добре дошли от нас!

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.