fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Стволовите клетки наистина са способни на някои невероятни неща. Тези клетки могат да се използват в някои променящи живота и, както подсказва заглавието, животоспасяващи процедури и лечения. Сърдечен хирург е извършил „първата в света“ операция с помощта на плацентарни стволови клетки.

Ето и цялата история.

Историята на Финли

Започвайки с добра новина, Финли сега е щастливо и растящо тринадесетгодишно дете. Въпреки това, когато се родил, двете главни артерии на сърцето му били в грешна посока. Само на четири дни той претърпява операция на отворено сърце, за да се опита да се реши проблема. Операцията, за съжаление, не дава очакваният резултат и сърдечната функция на Финли се влошава, като лявата страна започва да страда от тежка загуба на кръв. Въпреки 12-часовата операция той се нуждаел от байпас, за да го държи жив.

Професор Масимо Капуто от Bristol Heart Institute отива при родителите с предложение за нова процедура, включваща инжектиране на плацентарни стволови клетки директно в сърцето с надеждата, че те ще помогнат за възстановяването на увредените сърдечни мускули на Финли.

Тези алогенни клетки (което означава, дарени от друг индивид) са отгледани в лаборатория на Royal Free Hospital в Лондон и след това милиони от тях са инжектирани в сърцето на момчето. Тези клетки могат да растат в тъкан. Тялото на Финли не ги е отхвърлило и за него е имало надежда, че ще регенерират увредения сърдечен мускул.

С течение на времето на Финли е премахната вентилацията и лекарствата, които първоначално го поддържали жив. В последствие е освободен от отделението за интензивна терапия и сега е доволно малко момче.

Лечението

Изкуствената тъкан обикновено се използва за бебета, нуждаещи се от сърдечни интервенции. Въпреки това, има вероятност тя да не може да расте заедно с детето. В тези случаи децата се нуждаят от повече операции, докато растат.

И за това професор Капуто използва био-принтер, за да създаде скеле от стволови клетки (като малка лепенка), предназначено да поправя аномалии и да поправя дупки в сърцето.

Капуто се надява, че през следващите две години ще се проведе клинично изпитване, за да се работи върху тези пластири. Те могат да осигурят надежда и за други пациенти като Луи. Той вярва, че това клинично изпитване ще предостави доказателства, че този успех може да бъде повторен.

Луи

Тринадесетгодишният Луи претърпява първата си сърдечна операция с Капуто, когато е бил само на две седмици и след това още една на четири години. Материалът, използван за възстановяване на сърцето му не е 100% биологичен и той не расте с него. Следователно детето се нуждаело от повторни операции.

Луи се надява, че пробивът ще означава намаляване на броя на процедурите, от които ще има нужда през живота си.

Съхранение на плацентата

Наред с кръвта и тъканта от пъпната връв, клетките на плацентата са еднакво полезни. С Cells4Life можете да изберете да съхранявате частно плацентарни клетки, така че ако вашето семейство има нужда от тях, те ще имат незабавен достъп до тях. Клетките в плацентата са различни от тези в кръвта и тъканите, така че могат да се използват при различни лечения.

Ако имате въпроси относно съхранението на вашата кръв от пъпна връв, тъкани или плацентарни клетки, свържете се с нас днес.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.