fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Стволови клетки от пъпна връв лекуват детски инсулт, случаят на Пейтън

Шели Конъли изкарва едно чудесна бременност с дъщеря си Пейтън. Все пак, Шели решава да съхрани кръвта от пъпната връв на дъщеря си. За съжаление, няколко дни преди първия си рожден ден, Пейтън се разболява и когато Шели отива да събуди дъщеря си, детенцето буквално припада. На Пейтън е открит много голям тумор, който трябва да се отстрани веднага. След операцията лекарите съобщават още по-лоши новини – момиченцето е претърпяло масивен инсулт и нищо повече не може да бъде направено.

Трайните ефекти от детските инсулти могат да променят живота на пациентите, особено когато се е развило дългосрочно мозъчно или физическо увреждане. Някои пациенти, преживели инсулт в пренаталния период или в детска възраст, могат да развият церебрална парализа, зрителни проблеми, проблеми със слуха, трудности с говора, езикови затруднения, епилепсия и трудности при учене. Шели осъзнава, че чрез съхраняването на кръвта от пъпна връв на Пейтън, тя получава реална възможност за лечение на детето си. Пейтън се подлага на експериментална терапия, която включва и вливане на собствени стволови клетки от пъпна връв. След тази процедура, тя не се нуждае вече от говорна терапия. „Умствено, Пейтън е напълно  развита“ – казва Шели.

„Това, което ни се случи, е невероятно. Ако този ефект може да се постигне с вливане на стволови клетки от пъпна връв, тогава аз бих искала методът за лечение да е достъпен за повече хора, искам да е постижимо за всеки пациент, който се нуждае от тази терапия!” споделя Шели.

 

При 13 на 100,000 деца в Обединеното кралство получават инсулт в ранна възраст. Смята се, че във Великобритания годишно се случват около 400 детски инсулта. 1 на 4000 бебета по света получава инсулт по време на раждане – това означава, че само в Обедиенното кралство около 200 бебета годишно получават инсулт.

 

Опитът на Cells4Life: Мозъчни увреждания

През 2012г. банката Cells4Life предоставя на Университета „Дюк”  кръв от пъпна връв, достатъчна за  за две процедури, за лечение на церебрална (мозъчна) травма. Пациентът има съхранена кръв от пъпна връв за последващо лечение.

През 2015г. банката Cells4Life предоставя на Университета „Дюк” 10 мл кръв от пъпна връв за лечение на получена мозъчна травма. По-голямата част от кръвта от пъпната връв на пациента остава за съхранение в банката Cells4Life.

 

Източници

  1. https://www.youtube.com/watch?v=d3u7g4KJfVk&feature=youtu.be
  2. http://chasa.org/medical/pediatric-stroke/
  3. https://www.stroke.org.uk/sites/default/files/stroke_statistics_2015.pdf
ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.