fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Стволови клетки от пъпна връв лекуват мозъчна травма, случаят на Спарой

Когато Тоня Морис е бременна с петото си дете, тя научава за първи път за ползите от съхранение на кръв от пъпна връв. Преценявайки потенциалните ползи, които би имало за семейството от подобна инвестиция, тя взима решение, че такава стъпка е правилна за детето и за цялата им фамилия. Тоня ражда здраво момиче на име Спарой, но когато то е само на 20 месеца, се случва немислимото. Спарой пада в басейна и почти се удавя, като остава без пулс за около 47 минути. Лекарите подготвят семейството за най-лошото: мозъкът на детенцето е бил лишен от кислород за толкова дълго, че тя едва ли ще оцелее.

За щастие, Спарой оживява. Тя, обаче, остава във вегативно състояние – не може да стои изправена и трябва да бъде хранена през тръбичка. През следващите 12 месеца, Спарой е подложена на говорна терапия, физиотерапия и професионална терапия няколко пъти дневно. С помощта на тези ежедневни усилия, Спарой започва да напредва във възстановяването си. Година след инцидента, в Университета „Дюк”, по процедура от клинично изпитване, на Спарой са влети собствените ѝ стволови клетки от пъпната връв. Резултатите започват да проличават почти веднага.

„На следващия ден Спарой започна да говори с нас – нещо, което тя не беше правила след инцидента. Момиченцето ми говореше, искаше да си играе и беше усмихната през целия ден” – развълнувано разказва Тоня.

Спарой усвоява основни умения изключително бързо и дори достига до съответстващите за възрастта ѝ умения. Днес тя не посещава вече терапевтични сесии. Спомняйки си за преживяното, Тоня казва:

”Беше невероятно, че сме съхранили кръвта от пъпната връв на Спарой, без да мислим, че някога тя ще бъде използвана; но ето, че ни се наложи и стволовите клетки бяха на разположение за нея и единствено защото това беша кръв от нейната собствена пъпна връв, ние използвахме пълния капацитет на процедурата”

За Тоня Морис и за нейното семейство съхраняването на кръв от пъпна връв е  безценно.

Опитът на Cells4Life: Мозъчни увреждания

През 2012г. банката Cells4Life предоставя на Университета „Дюк” кръв от пъпна връв, достатъчна за две процедури за лечение на церебрална (мозъчна) травма. Пациентът запазва съхранена в банката кръв от пъпна връв за последващо лечение.

През 2015 година банката Cells4Life предоставя на Университета „Дюк”  10 мл. кръв от пъпна връв за лечение на получена мозъчна травма. По-голямата част от кръвта от пъпната връв на пациента остава за съхранение в банката Cells4Life.

„На всеки 30 минути дете или млад човек получават мозъчни увреждания. Те могат да са в резултат от инцидент, от заболяване като менингит или енцефалит, отравяне, инсулт или мозъчен тумор.” Обединено Дружество „Детски мозъчни травми“

 

Източници

  1. https://www.youtube.com/watch?v=rL7oCPjFlK4&feature=youtu.be&fb_ref=Default
  2. http://childbraininjurytrust.org.uk/
ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.