fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Стволови клетки от пъпна връв лекуват сърповидната анемия на сестра ми, случаят на Карол Мулумба

Три седмици след като е родена, Карол Мулумба е диагностицирана със сърповидно-клетъчна анемия. Този вид анемия е наследствено заболяване на кръвта, често срещано при хора с произход от Африка, Азия, Средният Изток и Средиземноморието. Името на това заболяване е свързано с деформацията на червените кръвни клетки (еритроцити) – те са с форма на полумесец или сърп. Тези сърповидни еритроцити са източник на множество проблеми –  трудно се придвижват в кръвния поток и предизвикат запушвания, които водят до силна болка.

 

Най-често засегнати от заболяването групи във Великобритания също са с произход от Африка и Карибите.

 

Трансплантацията на стволови клетки е единственото лечение на сърповидно-клетъчната анемия. Родителите на Карол били посъветвани да съхранят кръв от пъпната връв на бъдещите си деца. Родствени донори – брат или сестра – имат 25% шанс да са напълно съвместими при трансплантация. Медицинско проучване показва, че преживяемостта е по-висока при използване на кръв от пъпна връв на брат или сестра, отколкото от пъпна връв на неродствен донор. Освен това, съществува огромен недостиг от донори на стволови клетки при чернокожи и други малцинствени общности. Най-добрият шанс за съвместим донор на стволови клетки в случая с Карол е именно семейството ѝ. Когато навършва шест години, състоянието на момиченцето се влошава дотолкова, че лекарите насочват родителите към трансплантация. За щастие, те вече са съхранили кръв от пъпната връв на по-малкия брат на Карол – Марк, който се оказал напълно съвместим донор за нея. След курс химиотерапия, се осъществило вливане на стволовите клетки от Марк. Ето какво споделя Карол:

 

„Един месец след трансплантация, изследванията показаха, че аз съм излекувана от сърповидно-клетъчна анемия! Нямам повече болки. След трансплантацията започнах съвсем нов живот и сега съм нормално и здраво 13-годишно момиче. Всички деца със сърповидно-клетъчна анемия би трябвало също да имат шанс да започнат живота си наново, както аз!”

 

 

Опитът на Cells4Life: Болести на кръвта

През 2012г. банката Cells4Life предоставя кръв от пъпна връв за лечение на болест на кръвта. Пациентът и донорът са с родствена връзка (брат и/или сестра).

 

Източници

 

 1. http://www.nhs.uk/conditions/Sickle-cell-anaemia/Pages/Introduction.aspx
 2. http://blog.cordblood.com/2014/03/hospital-white-house-story-sickle-cell-survival/
ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.