fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Кръвни стволови клетки от пъпната връв

МОЩНОСТ

Стволовите клетки от пъпна връв са първични и пластични, което означава, че те могат – при евентуална трансплантация – да се трансформират в почти всеки тип клетка в човешкото тяло.

УНИКАЛНОСТ

Вашето дете никога няма да има друг шанс да получи достъп до определени типове стволови клетки, които се намират само в кръвта от пъпна му връв.

СИГУРНОСТ

Събирането на стволови клетки от пъпната връв е процедура, която не носи абсолютно никакъв риск за майката и бебето, едно неоперативно и безболезнено действие.

Кръвните стволови клетки от пъпна връв е този биологичен материал, който се събира от пъпната връв на бебето и плацентата след раждането. Кръвта от пъпна връв съдържа милиарди мощни стволови клетки. Лечението със стволови клетки вече активно се използва за борба с над 80 различни заболявания и съдържа безценно решение за регенеративната медицина и бъдещето на нашите деца. Ето защо милиони родители по целия свят са избрали да съхраняват кръвта от пъпната връв и плацентата на децата си.

Какво представляват стволовите клетки и какво правят?

Стволовите клетки са клетки с огромен капацитет, които имат две уникални свойства:

Това означава, че когато тялото Ви се нуждае от повече стволови клетки, те могат да се възпроизвеждат, за да се преобразуват в специализирани клетки, които могат да заменят повредените такива. В тялото на детето Ви живеят над 200 вида специализирани клетки, включващи клетките на косата, кожата, органите, мозъка и нервната система. Всеки вид от тези клетки произхожда от стволови клетки и има само една изключително съществена функция. Например, клетките на кожата действат като защитна бариера пред външния свят; сърдечните клетки изпомпват жизнено важната кръв навсякъде в тялото; червените кръвни клетки пренасят ценния кислород, който е нужен на организма, за да функционира; а белите кръвни клетки изграждат имунната система, която ни предпазва от болести. При осигуряване на правилните условия и подаване на точните сигнали, стволовите клетки от пъпната връв на бебето могат да се преобразуват в някои от тези различни клетъчни типове и в резултат на това са изключително ценни при лечение на все по-голям брой от медицински заболявания, при които специализираните клетки са увредени и изискват заместване.

Какво прави стволовите клетки от пъпната връв по-различни от останалите?

Стволови клетки се намират в много части на човешкото тяло, но някои източници съдържат по-голяма концентрация от други. Човешките ембриони също биха могли да бъдат отлични източници на стволови клетки, но този тип събиране е противоречиво и дори незаконно в някои държави. За разлика от тях, кръвта и тъканта от пъпна връв се събират от материал, който по принцип не се използва след раждането на детето. Те са най-богатият и най-чист източник на стволови клетки, с който детето Ви някога ще разполага и съхраняването му Ви предоставя възможност да се погрижите за здравето на Вашето бебе за години напред. Допълнително предимство е, че стволовите клетки от пъпна връв се събират лесно и безопасно и се съхраняват надеждно за лечение на бъдещи здравни проблеми. Тази таблица сравнява кръвта от пъпната връв и тъканните стволови клетки с други източници на стволови клетки в тялото:

Кръв от пъпна връвКостен мозъкПериферна кръвМастна тъкан
КапацитетYYYYY
ГодностYYYYY
Годни за човешка употребаYNNN
Нисък риск от ракови образуванияNNNN
Не са нужни силни медикаменти, за да бъдат събраниNNN
Съдържа кръвотворни стволови клеткиNNN
Съдържа мезенхимни стволови клеткиNN
Съдържа много малки ембрионални стволови клеткиN
Високо ниво бързо размножаване чрез делене и нарастванеN
Нисък риск от вирусно замърсяванеN
Неинвазивно и безболезнено събиранеN

Стволовите клетки от пъпната връв имат силата да лекуват, регенерират и спасяват човешки животи.

Типове стволови клетки в кръвта от пъпна връв

Има три основни вида стволови клетки в кръвта от пъпна връв. Това са хематопоетични стволови клетки, мезенхимни стволови клетки и много малки стволови клетки с ембрионална форма. Всяка от тях има своя собствена функция:

Хематопоетични стволови клетки(HSCs)

Тези клетки имат способността да се трансформират в различни кръвни клетки, включително бели кръвни клетки. HSC са стволовите клетки, които се използват в много текущи терапии като лечение при ракови заболявания, за възстановяване на имунната система.

Мезенхимни стволови клетки (MSCs)

Тези клетки имат способността да се трансформират в огромен диапазон от типове тъкани, включително: нервна тъкан, мускулна тъкан и хрущял. В резултат, тези клетки се считат за изключително важни за регенеративните терапии, при които се търси регенерация на тези типове тъкани с мезенхимни стволови клетки и дори да се „отгледат“ нови органи.

Много малки стволови клетки с ембрионална форма (VSELs)

За свойствата на VSEL все още се знае твърде малко, но е възможно те да са най-ценният тип стволова клетка в човешкия организъм. Както подсказва името им, VSEL споделят много от характеристиките на ембрионалните стволови клетки, което означава, че диапазонът от типове тъкани, към които могат да се трансформират, е много по-голям, отколкото при повечето други видове стволови клетки. Именно поради тази причина, броят на потенциалните заболявания, които могат да лекувани с такива клетки, е много по-висок.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.