fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Често задавани въпроси за съхранение на стволови клетки

Отговорите на всички Ваши въпроси относно съхранението на стволови клетки, събрани в една лесна за ползване страница!

Топ 5 най-често срещаните въпроси за съхранението на стволови клетки

1. Какво означава съхранение на стволови клетки?

“Съхранението на стволови клетки” означава събиране и криоконсервиране (замразяване) на стволови клетки от кръвта и от тъканта на пъпна връв, с цел да се осигури бъдещото им използване при лечение със стволови клетки или при клинични изпитвания. Съхранението би могло да бъде:

 • Частно – за изключителната употреба от детето и/или от семейството му;
 • Обществено – достъпно за използване от всеки нуждаещ се.

2. Каква е разликата между съхраняване на кръв и на тъкан от пъпна връв?

Кръвта от пъпна връв е богат източник на определени видове стволови клетки, включително хематопоетични стволови клетки (HSCs), които се използват за лечение на кръвни заболявания и мезенхимни стволови клетки (MSCs), които са тъканно-образуващи клетки, носещи огромен потенциал при използване в регенеративни терапии.

Тъканта от пъпна връв, от своя страна, също съдържа мезенхимни стволови клетки. В допълнение, обаче, тази тъкан е важен източник и на други видове стволови клетки, които не се срещат в кръвта от пъпна връв. Те включват периваскуларни и ендотелни стволови клетки, които се изследват чрез клинични изпитвания за използване при различни терапии. Избирайки да съхраните стволовите клетки от кръвта и от тъканта на пъпната връв, Вие давате на детето си най-добрите възможности за лечение в бъдеще.

3. Трябва ли да съхраняваме стволовите клетки на всичките си деца?

Всяка запазена проба стволови клетки от кръвта и от тъканта на пъпна връв на вашите деца носи 25% шанс да бъде напълно съвместима за лечение на техните братя и сестри и вероятност от 75% да е частично съвместима. Доверявайки се на тази процедура, подсигурявате Вашите деца да получат възможността да бъдат по-добре защитени – въпреки липсата на пълна гаранция. Все пак, единственият начин да гарантирате напълно съвместими стволови клетки за всички Ваши деца, е като преминете през процедурата при всяко раждане.

4. Как биха се използвали стволовите клетки на моето дете в настоящия момент и какво ще бъде тяхното приложение в бъдеще?

Чрез съхранението на стволови клетки на детето си, Вие му осигурявате достъп до широк спектър възможности за лечение, както днес, така и в бъдеще. Днес стволовите клетки от пъпна връв се използват рутинно в над 80 различни терапии за лечение на кръвни и имунни заболявания, включително левкемия, невробластома и сърповидно-клетъчна анемия.

Стволовите клетки се използват също и в хиляди клинични изпитания за приложението им в регенеративната медицина. Очаква се един ден те да бъдат част от лечението на нелечими в момента състояния, като сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, диабет, мозъчни увреждания и много други.

5. Колко струва съхранението на стволови клетки?

Цената за съхраняване на стволови клетки от кръвта на пъпна връв започва от около 4 300лв. Можете също така да изберете да закупите някои от допълнителни услуги, предлагани от банката Cells4Life – например съхранение на тъкан от пъпна връв – за да превърнете избрания от вас пакет услуги във възможно най-изчерпателния. Посетете нашата страница за повече информация относно ценообразуването.

Категории въпроси
За съхранението на стволови клетки

1. Какво представлява кръвта от пъпна връв?

Кръвта от пъпна връв е кръв, която остава в пъпната връв на бебето и плацентата след раждането. Тя е богат източник на млади и силни стволови клетки, които могат да бъдат съхранени и използвани в различни терапии.

2. Какво представлява тъканта от пъпна връв?

Тъканта от пъпна връв представлява част от самата пъпна връв, която, подобно на кръвта от пъпна връв, също е ценен източник на стволови клетки.

3. Защо стволовите клетки на бебето ми са толкова специални?

Да разполагате със собствените стволови клетки на Вашето дете е от съществено значение, тъй като те са напълно съвместими с неговия организъм. Това означава, че ако Вашето дете се нуждае от стволови клетки за регенеративна медицина, те са на разположение и могат да бъдат използвани без риск от отхвърляне.

4. Кой може да използва стволовите клетки на детето ми?

При желание, можем да Ви предложим разсрочено плащане чрез Пиреус Банк. За повече информация свържете се с наш Търговски представител.

5. Колко дълго могат да се съхраняват стволовите клетки?

Съхраняването на стволови клетки от пъпна връв е всъщност една сравнително нова услуга, така че сме успели само да размразим и да докажем жизнеспособността на съхранени проби на около 25-годишна възраст. Въпреки това, въз основа на опит с други видове съхранение на клетки, научният консенсус е, че стволовите клетки на Вашето дете ще бъдат жизнеспособни за неопределено време, гарантирайки, че те са на разположение, когато децата Ви най-много ще се нужда от тях – в напредналата си възраст.

Лечения и клинични изпитания

1. За какво могат да се използват стволовите клетки днес?

Днес стволовите клетки от пъпна връв са включени в рутинното лечение на над 80 различни кръвни, имунни и ракови заболявания – левкемия, лимфом, невробластом, анемия и много други.

2. За какво могат да се използва стволовите клетки в бъдеще?

Тъканта от пъпна връв представлява част от самата пъпна връв, която, подобно на кръвта от пъпна връв, също е ценен източник на стволови клетки. Потенциалната употреба на стволови клетки в терапията изглежда неограничена. Към момента съществуват над 5 000 клинични изпитвания, които изследват приложението на стволови клетки за лечение на редица често срещани и  живото застрашаващи състояния, включително болестта на Алцхаймер, травми на гръбначния стълб, сърдечни заболявания и диабет. Съхраняването на стволовите клетки на Вашето бебе може да помогне да ги предпазите от тези заболявания през целия им живот.

Какви са разходите за съхраняване на кръв от пъпна връв?

1. Какви са разходите за съхранение на стволови клетки?

Цената за съхраняване на стволови клетки от кръвта на пъпна връв започва от около 4300лв. Можете също така да изберете да закупите някои от допълнителни услуги, предлагани от банката Cells4Life – например застраховка на стволовите клетки – за да гарантирате на детето си най-сигурната защита.

2. Кога се внасят дължимите плащания?

В България се заплаща първоначална вноска от 1200лв, която се дължи до 7 дни след подписване на договора. В зависимост от избраните от Вас години за съхранение на стволовите клетки, се внася допълнителна сума, която се заплаща след раждането, при получаването на сертификат за успешно съхраняване на стволови клетки. При втори или следващ договор със Cells4life получавате специална отстъпка. В случай на раждане на близнаци получавате 50% отстъпка за второто дете.

3. Предлагат ли се специални цени за съхраняване на клетки от повече от едно дете?

Предлагаме 50% намаление на услугите ни за съхранение на стволови клетки от кръв и тъкан на пъпна връв за повече от едно дете – близнаци, тризнаци и т.н.

Какво представлява целият процес?

1. Как да заявя услугата съхранение на стволови клетки със Cells4Life?

За да заявите услугата банкиране на кръвта на бебето Ви, трябва да се свържете с наш Търговски представител.

2. Какво се случва в деня на раждането?

Когато се насочите към болницата за раждане, трябва да направите само две неща: да носите вашия Кит за събиране и да се свържете с вашия флеботомист, за да го информирате, че бебето е на път. Нашият специалист ще изчака детенцето да се роди и пъпната връв да бъде прерязана, преди да извърши събирането на стволови клетки в отделна стая, използвайки Кита за събиране. След като пробата е събрана, нашият специалист ще предаде Комплекта обратно на вашия партньор, който трябва да се свърже с нашия специализиран медицински куриер. Той е на разположение 24/7 и след вашето обаждане, ще пристигне за около 1-2 часа и ще достави пробата в нашата лаборатория. В рамките на 12-24 часа кръвта от пъпната връв на Вашето бебе ще бъде обработена, тествана и поставена в дългосрочно съхранение – на разположение, ако детето или друг член на Вашето семейство имат нужда да използват клетките.

3. Каква информация ще получа за стволовите клетки на моето бебе?

В рамките на два работни дни след обработването на стволовите клетки на бебето Ви, ние ще се свържем с вас, за да ви информираме за резултатите. Те включват: обем на получената кръв, жизнеспособност на клетките и резултати от майчините тестове. След 7-14 дни ще Ви предоставим резултатите от тестовете за стерилност на пробата, а след изплащане на остатъчната част от цялата сума – Сертификат за съхранение.

4. Как да получа достъп до клетките, ако са необходими?

За да получите достъп до съхранените клетките, трябва единствено да попълните специализирания ни Формуляр за заявка и да ни осигурите разрешение да се свържем с лекуващия лекар. Ние ще организираме процедурата с Вашия лекар, за да се уверим, че клетките се доставят и подготвят за датата на лечението.

5. Какво се случва, ако се преместя в друга държава?

Ние предоставяме услугата си за клиенти от цял свят и имаме опит в изпращането на кръвни телца за лечение извън България. Ако се преместите в чужбина, за нас е важно да ни предоставите актуализираните си данни за контакт, за да можем да поддържаме връзка. Процесът по заявка на клетки ще работи по същия начин, както ако сте установени във България.

Съхранение на стволови клетки с Cells4Life

1. Каква е разликата между Cells и CellsPlus?

При съхраняване на стволови клетки от пъпна връв, броят на клетките в извадката е от решаващо значение, тъй като определено количество е достатъчно единствено за лечение на малко дете, а за лечение на възрастни има нужда от много повече клетки. CellsPlus осигурява 100% –  400% повече стволови клетки при нужда от лечение, отколкото всеки друг метод за обработване на пъпна връв, който сме изследвали – включително всички системи, които се използват в момента във Великобритания. CellsPlus представлява нашият златен стандарт и осигурява най-добрите възможности за лечение.

Финансово услугата Cells е по-достъпна от CellsPlus и макар че не съхранява максималното количество стволови клетки, тя е следващата най-добра система. Cells е методът, използван от NHS и е най-популярната система в САЩ.

2. Мога ли да използвам стволовите клетки на бебето си няколко пъти?

Повечето банки за съхраняване на стволови клетки пазят кръвта на пъпната връв на детето Ви като един цялостен елемент – това означава, че независимо колко малка част от пробата е необходима за лечение, цялата проба трябва да бъде размразена. Можем да разделим кръвта от пъпната връв на бебето Ви на няколко проби и по този начин осигуряваме възможност да се размразят по-малки количества, оставяйки остатъка в хранилището за допълнителни терапии. Този подход вече е доказал ползата си, когато един от нашите клиенти получи множество трансфузии на стволови клетки по време на лечението си на придобита мозъчна травма.

3. Къде се съхраняват стволовите клетки?

Съхраняваме всички проби на клиентите ни в нашите бази във Великобритания. Можете да изберете да съхранявате кръвта на пъпната връв на бебето си на две места, което Ви осигурява максимална защита при инцидент в някоя от нашите бази.

4. Каква представлява застраховането на стволови клетки?

+PROTECT застраховка на стволовите клетки е политика за медицински разходи, предназначена да осигури сътрудничество между различните банки за стволови клетки. +PROTECT покрива разходи, свързани с лечение със стволови клетки до £250 000, включително: хонорари за болнични грижи, разходи за лекарства и такси за лекари, както и разходи за пътуване и настаняване в чужбина. +PROTECT също би могла да предложи разширена услуга за случаи на церебрална парализа – в случай на диагностициране на церебрална парализа през първите 3 години от живота на Вашето бебе, Ви се изплаща еднократна сума от £50 000. Тези средства биха могли да се използват за записване на Вашето дете в изключително успешното проучване за церебрална парализа, от което се получават фантастични резултати, използвайки собствени стволови клетки от пъпна връв за лечение на заболяването.

ПОЛУЧЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЯВЕТЕ СВОЯ ВЪВЕЖДАЩ НАБОР ОТ ДОКУМЕНТИ

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.