fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Нещо, което неизбежно се случва, когато сте бременна, е да получавате съвети от всички! Това включва онези приказки на преминали вече през бременността жени – онези широко разпространени традиционни вярвания, които сега се считат за ненаучни или неправилни.

Въпреки че може да са неправилни, те могат да бъдат забавни… трябва да  „ядеш за двама“. Тъй като много от тях са свързани с пола на вашето бебе, трябва да вземете предвид, че може да са прави в половината от случаите, което вероятно обяснява тяхната трайна популярност.

Прочетете нашия преглед на приказките старите баби, за да научите истината.

Предсказване на пола чрез странни средства

Има десетки начини, по които предполагаемо можете да предскажете пола на вашето бебе, включително:

 • Лошо сутрешно гадене – да имаш момиче
 • Подутина – висока за момче, ниска за момиче
 • Начин на спане – от дясната страна, момиче, отляво означава момче

 

Сега понякога  мита и истината се сблъскват. Може би вашето момиченце ви е причинило силно гадене или сте спали на лявата си страна през цялото време, приспособявайки момченцето си. И все пак, единственият начин да получите окончателен отговор за пола е да изчакате, докато се родят (ако решите) или да разберете на едно от вашите ултразвукови сканирания от около 20-та седмица.

Мога ли да пътувам, когато съм бременна?

Не можете да пътувате, докато сте бременна. Въобще не. Трябва да останете на място и да скучаете.

Шегуваме се, разбира се, но има някои, които ще ви кажат, че не трябва да пътувате, особено със самолет, по време на бременността.

Ако се съмнявате, прочетете съветите на NHS за пътуване по време на бременност.

Няколко съвета:

 • Може да се чувствате по-комфортно при пътуване през средната част на бременността. След като сутрешното гадене отшуми и подутината ви не е твърде голяма
 • Уверете се, че продължавате да се движите за ваше удобство – особено докато летите – и се разтягайте добре
 • Ограничете пътуванията до няколко часа наведнъж и правете почивки, където е необходимо
 • Яжте и пийте – поддържайте енергията си и останете хидратирани. Умората и известна замаяност са често срещани по време на бременност.

Има някои рискове по време на последните седмици от бременността ви и някои авиокомпании или ще поискат лекарска бележка, че можете да летите безопасно, или просто ще ви спрат да летите за ваша безопасност.

Начин на живот

Не позволявайте на хората да ви заблуждават. Не яжте за двама и недейте да пиете дори малко алкохол. Има хора, които ще ви кажат друго, но слушайте здравните специалисти, а не познати.

Идеята да ядете за двама или да си позволите да напълнеете много, докато сте бременна, е глупава.

Вие ще и трябва да наддадете на тегло, докато сте бременна, но има здравословна граница. Трябва само да приемате още около 200 калории на ден за вашето мъниче. Плодовете, зеленчуците, протеините и всички добавки, препоръчани от вашия лекар или акушерка, могат да допринесат за здравословна бременност.

Може също да хората да ви кажат да не спортувате. Това също не е вярно. Разбира се, може да се наложи да забавите малко темпото, тъй като нищо прекалено физическо не се препоръчва, но нежните движения, йогата и плуването могат да ви помогнат да поддържате форма.

Странни желания за храни и напитки

Странните желания са нормални. Апетитът е обичаен, но само за ядливи неща. Някои жени изобщо нямат нетипични за тях копнежи.

Апетитът за нещо неядливо като мръсотия или тебешир може да е симптом на друго, наречено пика (хранително разстройство, при което човек яде неща, които обикновено не се считат за храна), което от своя страна може да показва дефицит на определен минерал или витамин.

По същия начин, ако вашата диета е засегната, защото сега намирате някои от любимите си храни за отблъскващи, потърсете съвет как да се справите с това.

Сутрешно гадене

Това е измислица– сутрешното гадене не е само сутрешно нещо. По-често се среща сутрин, но гаденето е просто често срещан проблем, свързан с бременността. Може да се случи по всяко време на деня и обикновено не е причина за безпокойство, въпреки че може да се почувствате неприятно!

Косматите бебета ви причиняват киселини

Повечето доказателства за това са анекдотични. Проучване от 2006 г. на Университета на Юта заключава, че няма вероятност самата коса на бебето да причини киселини, но хормоните, свързани с бременността, могат.

Има известни доказателства, че тези хормони карат долния езофагеален сфинктер – мускулът между гърлото и стомаха, който спира придвижването на храната обратно – да се отпусне, причинявайки киселини.

Горещото къри предизвиква раждане

Не е вярно, въпреки че е известно, че имат други ефекти „там долу“. Пикантната храна може да раздразни червата и дори може да раздразни матката, което в някои случаи може да причини малки контракции – но няма доказателства, че води до раждане, казват от  Science Focus.

Други храни и напитки, за които се твърди, че помагат за раждането, са ананаси, чай от малинови листа и патладжан. Отново, няма научно доказан начин за предизвикване на раждане по тези начини, така че е най-добре просто да изчакате то да се случи по естествен път.

Надяваме се, че сте харесали това разбиващо митове четиво. Не забравяйте, че ако се съмнявате, винаги търсете съвет от медицински специалист.

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.