fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Тази година се наблюдава невероятен напредък в областта на сърдечните трансплантации и науката за стволовите клетки. След години проучвания група учени в Тел Авив успешно използват 3D печат и стволови клетки, за да създадат функционално човешко сърце. Техните изследвания представляват пробив в трансплантацията на органи и един ден биха могли да дадат шанс на хиляди хора по света да получат здраво сърце.

Какво включва проучването в Тел Авив?

Изследването включва отпечатване на 3D васкуларизирано сърце, създадено от човек с помощта на стволови клетки. Невероятно е, че готовото сърце съответства на имунологичните, клетъчните, биохимичните и анатомичните особености на пациента. Накратко, това е бил поръчан орган, предназначен за конкретен пациент, с малък риск от отхвърляне в сравнение с нормална трансплантация. Проучването включва вземане на биопсия от мастна тъкан от пациентите. След това учените отделят клетъчните материали от тази проба. Клетките се препрограмират да станат плурипотентни (клетки, които могат да израстнат до всички типове клетки, които съставляват тялото) стволови клетки. След това се смесват с колаген и гликопротеини, за да се направи „персонализиран хидрогел“, който да служи като „мастило“ на 3D принтера. След това клетките се диференцират в сърдечни клетки, за да се направят специфични за пациента имуносъвместими сърдечни пластири с функционални кръвоносни съдове.

Какво следва?

На следващо място екипът ще работи за успешното напомпване на сърцата, като гарантира, че работят заедно като едно цяло. Надяваме се, че до десет години по целия свят ще има принтери за органи, които ще позволят ежедневна трансплантация на органи. В Масачузетс изследователите също са успели да създадат биещо сърце със стволови клетки.

Какво включва проучването в Масачузетс?

Проучването включва използване на 73 донорски сърца, които бяха счетени за негодни за трансплантация за създаване на нови сърца. Първо, учените от Масачузетска болница вземат кожни клетки от своите пациенти и ги препрограмират, за да станат плурипотентни стволови клетки. След това тези клетки са насърчени да се развият в сърдечни клетки. След това изследователите свалят клетки от дарените сърца и ги заместват с трансформираните клетки. Те имитират средата, в която расте човешко сърце, преди да инфузират сърдечните клетки с хранителен разтвор, който ги насърчава да растат. Само две седмици по-късно екипът стимуира сърцата с ток и сърцата започнаха да бият. По-нататъшният анализ също показва, че успешно се е образувала добре структурирана и функционална тъкан.

Сега, след като екипът е направил биещи се сърца, използвайки стволови клетки, следващата стъпка е да отгледат цяло сърце за трансплантация.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.