fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Световната здравна организация (СЗО) обяви коронавирус (известен още като COVID-19) за пандемия. Броят на случаите продължава да се увеличава и в момента няма налична ваксина или специфично антивирусно лечение. Затова намирането на безопасен и ефективен терапевтичен подход за лечение на пациенти, заразени с вируса, стана приоритет.

Възможно ли е стволовите клетки от пъпна връв да са отговорът за спиране на това инфекциозно заболяване?

Три клинични проучвания са се появили на сайта klinitrials.gov, които изследват потенциалната употреба на стволови клетки от пъпна връв при лечението на пациенти, заразени с новия COVID-19. Тези проучвания са част от по-големи усилия от над 80 нови клинични проучвания, които се опитват да се справят с бързо разпространяващия се вирус. Тези изследвания са насочени предимно към използването на мезенхимни стволови клетки (MСК) при лечението на заболяването.

Защо мезенхимни стволови клетки?

Мезенхимните стволови клетки (MСК) са вид клетки, които могат да се диференцират в различни типове клетки. Всъщност това е причината тези клетки да се считат за основни за регенеративни терапии и тъканно инженерство. Тъканта от пъпна връв е особено богата на тези клетки, поради което много родители избират да ги съхраняват при раждането. През последните години научните изследвания показват, че MСК имат свойства, които могат да ги направят много полезни при инфекции.

Защо да се използват мезенхимните стволови клетки от пъпна връв при COVID-19?

COVID-19 е вирус, който причинява респираторни заболявания и при сериозни случаи може да доведе до пневмония. Проучвания върху мишки са показали противовъзпалителните ефекти на MСК и тяхната способност да намалят индуцираните от вируси наранявания на белите дробове и смъртността. Използването на MСК в тези проучвания е помогнало за ефективно намаляване на нивата на възпаление. Довело е и до намаляване броя на възпалените клетки, които влизат в белите дробове след заразяване със заболявания като пневмония. Това може да бъде от полза при случаи на COVID-19.

Нови клинични проучвания изследват безопасността и ефективността на терапията с мезенхимни стволови клетки от човешка пъпна връв (UC-MSCs) за пациенти с тежка пневмония, заразени с COVID-19. Надяваме се, че тези стволови клетки ще помогнат за възстановяване на увредените тъкани в дихателната система на пациента и ще насърчат по-бързото заздравяване и възстановяване. MКС ще се прилагат чрез интравенозна инфузия, която се подава директно във вената на пациента. Тези пациенти ще бъдат оценени през 90 дни до 96 седмици след лечението със стволови клетки.

Световната здравна организация предупреди, че възможността за ограничаване на COVID-19 се „стеснява“, като по-скорошни огнища се наблюдават в Италия и Иран. Необходимостта от безопасно и ефективно лечение на инфекциозната болест е от съществено значение, за да се опита и спре по-нататъшното разпространение на вируса. Надяваме се, че наскоро появилите се клинични изпитания, използващи мезенхимни стволови клетки от пъпна връв за лечение на болестта, могат да осигурят пробив в лечението на COVID-19.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.