fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Изследователи от Йейл и Медицинския университет в Сапоро съобщават за успехът на предварително научно изследване за възстановяване на наранявания на гръбначния мозък при пациенти, с помощта на интравенозно инжектиране на стволови клетки, получени от костен мозък (MSCs).
Резултатите са голяма стъпка напред във възстановяването на двигателните функции при пациенти с наранявания на гръбначния мозък.
Публикувано в списанието „Клинична неврология и неврохирургия“ (Clinical Neurology and Neurosurgery), проучването описва резултатите от клинично изпитание фаза 2, включващо интравенозна инфузия на мезенхимни стволови клетки MSCs при 13 пациента, които са преживели непроникващи наранявания на гръбначния мозък седмици преди това.

Повечето от нараняванията са получени при падания или леки травми, които са довели до увреждане на гръбначния мозък: до частична загуба на двигателни функции и координация, до загуба на сетивност и дисфункция на червата и пикочния мехур при пациентите.
„Идеята, че може да сме в състояние да възстановим биологичните функции на тялото след нараняване на гръбначния мозък, използвайки собствените стволови клетки на пациента, ни интригува от години“, казва Стивън Г. Ваксман, професор по неврология, невронауки и фармакология в Йейл, в своето изявление. “Сега имаме истинско доказателство, че това може да е възможно.
В опита изследователите подготвили стволови клетки от костния мозък на пациентите и култивирали клетките в лабораторни условия в съответствие с определен протокол, за няколко седмици. След култивирането на клетките, всеки пациент получил интравенозни инжекции от собствените си стволови клетки. Това означава, че всеки пациент е играл ролята и на своя собствена контрола, затова и в проучването липсвала плацебо контролна група, с която да се сравняват резултатите.

Изследователите съобщават, че повече от половината от пациентите в проучването са имали значителни подобрения в симптомите след поставянето на инфузиите от стволови клетки, включително подобрение на ключови двигателни функции като способността да ходят или да използват ръцете си. Подобренията са изключително бързи, като положителните резултати са наблюдавани в рамките на дни след прилагането на инжекциите със стволови клетки.

Резултатите от изследването също така показват, че подходът е безопасен, тъй като не са били наблюдавани нежелани странични реакции при пациентите. Основно опасение при терапиите със стволови клетки е шансът за растеж на тумори, тъй като стволовите клетки могат да предизвикат промени в клетъчната пролиферация, но това не е наблюдавано при пациентите, участвали в настоящото научно изследване.
„Подобни резултати след лечение със стволови клетки на пациенти с инсулт повишават нашата увереност, че този подход може да бъде клинично полезен“, отбеляза професорът по неврология и невронаука в Йейл, Джефри Д. Коксис. „Това клинично проучване е кулминацията на обширната предклинична лабораторна работа на колегите от Йейл и Сапоро в продължение на много години, насочена към приложението на мезенхимни стволови клетки MSCs.

Макар и обещаващо, проучването е имало някои ключови ограничения. Първо, липсвала е плацебо контролна група, с която да се сравняват резултатите. Също така, проучването не е било „на сляпо“, което означава, че отклонението от наблюдението може да повлияе на резултатите.
Независимо от това, изследването отваря вълнуващ път по посока лечение и възстановяване на гръбначния мозък след травма. Изследователите подчертават, че първо трябва да бъдат завършени повече проучвания и опити, за да се потвърдят настоящите резултати, което може да отнеме години. Те обаче остават оптимисти, че този подход може да има клинично значение в бъдеще.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.