fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Какво беше изследването и какво включваше?

През февруари 2019 г. проучване изследва ефектите от вливане на автоложни стволови клетки от пъпна връв върху деца с разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър.

Изследване, проведено преди това от същите автори през 2017 г., известно като отворено проучване Фаза I, показа безопасността и ефективността на този вид клетъчна трансплантация. Проучването съобщава за значителни подобрения в поведението, свързани със социалното функциониране и комуникационните способности след еднократна инфузия на кръв от пъпна връв.

Oтворено проучване Фаза I отвори врати за ново проучване през февруари 2019 г. Така се извърши по-нататъшно изследване на потенциалните ефекти на терапията със стволови клетки от пъпната кръв на деца с аутизъм. Целта на най-новото проучване беше да се определи дали тези идентифицирани по-рано подобрения са свързани или не с промените в структурната свързаност на мозъка след преливането.

Проучването включваше двадесет и пет деца на възраст от 2 до 6 години с потвърдена диагноза на разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър. Всички те преди това бяха запазили в банка за стволови клетки собствената си кръв от пъпната връв. Всеки участник получи една инфузия от собствената си пъпна кръв и контролен преглед на 6 и 12 месеца след трансплантацията.

Как кръвта от пъпната връв помага при аутизъм?

Резултатите от изследването подчертаха способността на кръвта от пъпната връв да повлиява значително, както структурата, така и функцията на мозъка след преливането.

Изследването показа, че кръвта от пъпната връв е в състояние да намали невронното възпаление, свързано с аутизъм, поради нейните противовъзпалителни свойства. Причината- кръвта от пъпната връв съдържа високи нива на „ефекторни клетки“, както и големи обеми от мезенхимални и хематопоетични стволови клетки, които потискат възпалението и променят мозъчната свързаност.

В резултат на това участниците демонстрираха значително по-ниски нива на стереотипно аутистично поведение поради намалено възпаление в мозъка им. Това проучване разкри също, че кръвта от пъпна връв е в състояние да насърчи развитието на структурна свързаност в невронните мрежи на мозъка, преди това нарушена от аутизъм.

Трансфузиите бяха в състояние да засилят свързаността на тези мрежи в различни области на мозъка. А това доведе до забележими подобрения в комуникационните умения на участниците, заедно с намаляване на симптомите на аутизъм. Например промените в невронните системи на участниците доведоха до увеличаване на вниманието на децата към социална информация. Това подобри способностите им да наблюдават и различават лица, което е често срещан проблем при деца с аутизъм.

Като цяло това проучване се оказа многообещаващо за използването на трансплантации на стволови клетки от пъпна връв при бъдещи лечения на аутизъм. Тези резултати могат потенциално да променят живота, както на децата, така и на техните семейства.

Какво е аутизъм?

Разстройствата от аутистичния спектър засягат развитието на мозъка, а от там и поведението на човек, социалните взаимодействия и се характеризират с дефицит на комуникация. Хората с такава диагноза често демонстрират забавено развитие на речта, избягване на контакт с очите, склонност да повтарят думи или фрази, трудности в разбирането на чувствата на други хора. Децата и младежите, страдащи от аутизъм, често изпитват различни други познавателни, емоционални и поведенчески проблеми.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.