fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

За някои бъдещи майки естественото раждане е най- добрата възможност да чувстват, че имат контрол над бременността си. Ако решите да минете през болката, може би се чудите какво точно означава това за голямото пристигане на бебето. Ето нашето ръководство за всичко, което трябва да знаете – включително логистиката на естественото раждане и съхранението на кръв от пъпната връв.

 1. Какво е естествено раждане?

Най- просто казано, естествено раждане е, когато майката избере вагинално раждане без повечето – или в някои случаи – каквито и да е медицински интервенции. Това може да варира от избора на лекар до вида на обезболяването, което майката използва. Някога тази практика беше доста често срещана, в днешно време е много по- рядка.

 1. Как работи естественото раждане?

Има два основни метода за успешно естествено раждане.

Техника Ламаза – тази техника учи, че раждането е нормално, естествено и здравословно, но подчертава, че от всяка майка зависи да реши дали иска облекчаване на болката.

Методът на Брадли – този метод се фокусира върху естественото раждане и активното участие на „треньор по раждане“. Тя има за цел да избегне всички лекарства, освен ако те са от съществено значение. Методът на Брадли също така насърчава добра диета и упражнения по време на бременността. Той включва и упражнения за релаксация и дълбоко дишане, които да помогнат на майките да се справят по време на раждането.

 1. Може ли естественото раждане да бъде безболезнено?

В повечето случаи е много малко вероятно естественото раждане да бъде напълно безболезнено – главно защото майките отбягват обезболяващи или помощ.

Въпреки това бъдещите майки често предприемат определени мерки, за да облекчат болката и да подобрят процеса. Те могат да включват хипноза, йога и медитация, масаж, вземане на вани или душове, раждане във вода и визуализиране на бременност без болка.

Можете също да помислите за дула, тъй като може да намали нуждата от обезболяващи, да съкрати процеса и да ви даде спокойствие благодарение на допълнителните си знания и умения.

 1. Ами ако не мога да се справя с болката от естественото раждане?

Разбира се, за някои майки болката се оказва твърде силна и ако това е така, лекарите все още могат да прилагат лекарства. Не се чувствайте зле, ако не можете да издържите болката – раждането трае дълго време и нe е срамно, ако се нуждаете от помощ.

 1. Защо да изберете естествено раждане? Какви са ползите?

За някои бъдещи майки отказът от медицински интервенции ги карат да чувстват, че контролират раждането на бебето си. Това може да бъде привлекателно за много бъдещи родители, тъй като раждането без облекчаване на болката е постижение.

Това може да бъде и начин за обвързване с вашия партньор и бъдещ татко- почти е сигурно, че ще се нуждаете от подкрепата му, за да преодолеете болката.

За други бъдещи родители естественото раждане е привлекателна опция, тъй като те все още са в състояние да се движат, докато епидуралната упойка ги ограничава до леглото. Това също означава, че майката може да се движи по- рано след раждането, докато болкоуспокояващите могат да я накарат да се чувства замаяна и скована.

Липсата на лекарства за болка също може да направи напъните по- лесни и по- ефективни, защото майката все още може да чувства какво става.

 1. Какви са рисковете?

Тъй като естественото раждане включва избягване на лекарства и интервенции, като цяло е много безопасно. Обаче може да бъде опасно, ако бъдещата майка пренебрегне препоръките на родилния си екип или откаже намеса, ако нещо не върви по план.

Изборът на естествено раждане може да бъде голямо решение и следователно може да бъде разочароващо, ако нещо се обърка. Важно е обаче да сте готови да го приемете, тъй като при спешни случаи медицинската помощ може да спаси вас и живота на вашето бебе.

Също така си струва да запомните, че изборът на естествено раждане означава, че ще почувствате всичко. Болката често е много по- силна, отколкото се очаква, и често може да изглежда непоносима. Освен това може да се окаже, че се нуждаете от обща анестезия. Това се случва, ако сърдечните тонове на бебето ви спаднат, тъй като ще имате нужда от секцио.

7. Съвместимо ли е естественото раждане със съхранението на кръв от пъпната връв?

Вземането на кръв от пъпната връв се извършва в отделна стая след раждането. След като сте изхвърлили плацентата, пъпната връв се предава на вашия флеботомист за събирането. Поради това събирането на стволови клетки не пречи на вашия план за раждане- няма медицинска намеса и следователно не е необходимо да добавяте нещо неестествено към процеса.

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.