fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Според скорошно проучване, критично болен пациент заразен с новия коронавирус COVID 19, се е възстановил поразително бързо след получаване на терапия със стволови клетки от пъпна връв.

Какво се казва в проучването?
След като се заразява с COVID-19, 65-годишната жена се бори за живота си почти две седмици. След това пациентката получава терапия със стволови клетки от пъпна връв. Само след четири дни, тя се възстановява бързо, здрава е и отново ходи.

След терапията жената съобщава, че не е имала странични ефекти, което демонстрира потенциала на стволовите клетки от пъпна връв при лечението на COVID-19. „Въпреки че става въпрос само за един случай, той може да бъде много важен и да вдъхнови подобни клинични практики при лечение на критично болни пациенти с Covid-19“, сочи проучването.

Има ли и други изследвания за терапия на COVID-19 със стволови клетки?

Много изследователи казват, че терапията със стволови клетки е неизбежна тенденция за лечение на индуцирани от вируси пневмонии като новия коронавирус. Наскоро се появиха и други клинични проучвания, които също изследват стволовите клетки на пъпната връв при лечението на COVID-19. Сред тях е съвместен проект, който се ръководи от изследователи от Шанхайския университет и Пекинския медицински колеж (PUMC), Китайска академия на медицинските науки.

На 7 пациента с COVID-19, които участват в проучването, са били прилагани мезенхимни стволови клетки чрез инжекция. Симптомите на всички пациенти биват значително облекчени само за два дни след лечението, като не показват странични ефекти. Трима от тях са изписани 10 дни след процедурата. Изследователите на този проект описаха резултатите като „насърчаващи и вълнуващи“.

От началото на проучването продължават да се лекуват над 30 пациенти, заразени с COVID-19. Всички те са показали значителни подобрения в състоянието си след терапията със стволови клетки. Освен това други четирима пациенти, които са лекувани с тях докато са в критично състояние, са изписани от болница след пълно възстановяване. Друг изследователски екип от китайската PLA General Hospital работи с болници и институции в Ухан, за да проведе клинични изследвания за безопасността и ефективността на терапията с мезенхимни стволови клетки при лечение на пациенти с COVID-19. Клиничните изпитвания като тези продължават да вдъхват надежда на медицинските специалисти.

Защо стволовите клеки от пъпната връв са толкова ефикасни за терапията на COVID-19?

Според изследователите, когато пациентите са в критично състояние, причината за влошаването, което може да доведе до смърт, е в това, което те наричат ​​„възпалителна буря“. По време на тази „възпалителна буря“ в човешкото тяло се активира инфекция, която може да доведе до тежко увреждане на белите дробове и последващи нарушения в дишането.  В най-тежките случаи дихателната система може да се срине, което води до смърт. Очаква се обаче терапията със стволови клетки да помогне за овладяване на това възпаление, поради тяхната уникална способност за самостоятелно обновяване и възстановяване на увредената тъкан.

Мезенхимните стволови клетки (MSCs), които се намират в кръвта от пъпна връв, са известни със своите противовъзпалителни и имунни регулаторни функции, които могат значително да подобрят имунната среда в белите дробове и да намалят риска от дихателна недостатъчност.
Използването на MSC в тези клинични проучвания подобри състоянието дори на пациентите, показващи тежки симптоми на COVID-19 и пневмония, чрез регулиране на възпалителните реакции и насърчаване на възстановяването и регенерацията на тъканите, помагайки им да се възстановят.

Какво е COVID-19?

COVID-19 е силно инфекциозно заболяване, което никога досега не се е срещало. За коронавируса за първи път е съобщено в Ухан, провинция Хубей, Китай, декември 2019 г., последвано от огнище в Китай и други части на света.
Видът на пневмонията, причинен от COVID-19, е толкова инфекциозен, че продължаващата епидемия е обявена от Световната здравна организация за пандемия.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.