fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Избухването на нов коронавирус, COVID-19, подтикна много бъдещи родители да се замислят дали той може да се предаде от майката на детето по време на бременността. Доскоро имаше ограничена информация относно ефектите на COVID-19 върху бременните жени и техните бебета, все пак има първоначални проучвания, които изглеждат успокоителни.
Възникнаха спешни въпроси като дали вирусът развива различни симптоми при бременните жени, дали може да се предава вертикално (да преминава от майката към бебето) и представлява ли риск за плода, дали майките заразени с COVID-19 са подложени на по-голям риск от ранно раждане… Неотдавнашно проучване на Хуанг и колегите му от „Ланцетът“ (“The Lancet”) показва успокояващи резултати, съобщавайки, че не е настъпила вътрематочна инфекция на плода в резултат на инфекция COVID-19 по време на късен етап от бременността. Ето какво знаем досега …

Какво включва проучването?

Целта на изследването беше да се проучат клиничните особености на бременните с потвърдена COVID-19 пневмония и да се проучи потенциалната вероятност от вертикално предаване на заболяването от майката на бебето. Между 20 и 31 януари 2020 г. девет бременни жени бяха приети в болницата в Джоннан от Университета Ухан, Китай, със симптоми на COVID-19.
Всичките девет бременни жени бяха в третия триместър и всички бяха подложени на цезарово сечение, след като бяха тествани положително за пневмония с остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-Cov-2). Пробите от амниотична течност са взети от деветте пациенти в момента на раждането. Веднага след раждането от новороденото се вземат проби от кръвта от пъпна връв и гърлото заедно с проби от кърмата след първата лактация на майката.

Какви са резултатите?

Резултатите от изследването показват, че всички проби са тествани и са отрицателни за вируса, което доказва, че няма вътрематочни инфекции на плода в резултат на COVID-19 през по-късните етапи на бременността. Проучването разкрива също, че никоя от жените не е развила тежка пневмония и не са съобщени смъртни случаи нито при майките, нито при бебетата. Понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че развитието на пневмония COVID-19 през третия триместър на бременността води до вътрематочно предаване.
Въпреки, че изследването включва малка извадка, то дава обещаващи и наистина успокояващи резултати за бъдещите майки, които могат да се заразят с болестта. Резултатите показват клиничните характеристики и вертикалния потенциал за предаване на инфекцията COVID-19 при бременните жени.

Има ли други проучвания, изследващи лечението на COVID-19?

Съществуват много изследвания, които търсят различни начини за лечение на инфекциозната болест, за да се спре по-нататъшното разпространение. Всъщност има редица проучвания, изследващи използването на стволови клетки от пъпната връв при лечението на COVID-19.
Изследване, публикувано на 5 февруари 2020 г., изследва безопасността и ефективността на терапията с мезенхимални стволови клетки (MSCs) за пациенти с пневмония, заразени с COVID-19. Въпреки че резултатите все още не са известни, многобройните клинични проучвания продължават да тестват ефективността на този регенеративен подход при пневмония на пациенти, заразени с COVID-19 с надеждата да предотвратят по-нататъшното разпространение на болестта.

Какви са симптомите на COVID-19?

Симптомите на коронавирус включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане.

Какво е COVID-19?

COVID-19 е силно инфекциозно заболяване, което никога досега не се е срещало. За коронавируса за първи път е съобщено в Ухан, провинция Хубей, Китай, декември 2019 г., последвано от огнища в Китай и други части на света.
Видът на пневмонията, причинен от COVID-19, е толкова инфекциозен, че продължаващата епидемия е обявена от Световната здравна организация за пандемия.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.