fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Г-н Уейн Чанон, основателят на стартъп компания близо до Брайтън, подписа споразумение този месец с китайската национална академия на науките, за да се ускори работата по създаването на перорална ваксина за коронавирус. Споразумението на Stabilitech е за 3 милиона паунда и ще ускори процеса по изследванията и разработките, а в крайна сметка ще доведе до производството на ваксината, чийто тестове върху здрави доброволци започват след 12 седмици.

Само Китай ще има полза. Усилията на Чанон да спечели подкрепата на правителството на Обединеното кралство не се увенчаха с успех и британските семейства вероятно ще са в задната част на опашка, ако ваксината му успее. „Това е чудесно за Китай, но няма да има доставки до Обединеното кралство, “каза Чанон, който също работи по перорална ваксина срещу вируса Zika. „Правителство на Великобритания трябва да финансира за да стане това.”

Историята на Чанон отекна във фармацевтичната индустрия. Докато британските учени имат страхотен напредък с ваксините – с институти, включително Оксфордския университет (Oxford University) и лондонския „ Импириъл колидж“ (Imperial College) , участващи в
изследването – няма капацитет да се направят достатъчно дози за справяне с пандемията.
Част от проблема е финансирането. Парична инжекция на стойност 67 милиона паунда
за завода за ваксини в Оксфордския град Харуел за последно лятото отпадна от 90те милиона паунда, на които учените се надяваха. Но това съоръжение няма да бъде завършено до 2022 г. и ще закъснее за сегашната пандемия Covid-19.

Сър Джон Бел, правителствен съветник и професор по медицина в Оксфордския университет, попитан защо министрите не са предвидили по-голямо финансиране за проекта казва: „Вероятно не е достатъчно голям, а и не е построен все още “. Бел също е в борда на Roche, един от най-големите производители на лекарства. „Срещу 20 милиона паунда допълнително можеше да има някой, който да направи това, което трябваше да направи.”

Борис Джонсън обеща допълнителни 46 милиона паунда в двубоя срещу коронавируса, като общата стойност е 65 милиона паунда, но индустрията ще продължи да бъде изправена пред предизвикателството за масово производство и разпространение на ваксини. Великобритания не успява да гарантира, че е в състояние да предостави достатъчно ваксини и това може да се окаже критично през следващите месеци.

За разлика от Франция, Белгия и САЩ които купуват милиони дози грипни ваксини всяка зима и снабдяването се планира месеци по-рано, като възрастните хора и тези, които са най-изложени на риск се ваксинират първи. Има опасения, че производителите на лекарства, които подготвят производството на ваксината срещу коронавируса няма да могат да се справят с нужните количества, което означава, че държавите производители може да откажат износ за Обединеното кралство. „Когато има криза, всички пускат щорите” – каза Бел.

„Каквото успееш да произведеш го пазиш за домашния отбор.“
Великобритания не винаги е разчитала толкова на външни доставчици.
До края на 70-те години ваксините до голяма степен са се произвеждали на място.
Бъроуз-Уелком и Глаксо (Burroughs-Wellcome and Glaxo), сега GlaxoSmithKline (GSK), са обслужвали британските семейства. Този модел обаче е остава в миналото и днес дори базираната в Лондон GSK произвежда ваксините си в Белгия.

Днес във Великобритания има само две компании производители на ваксини – Seqirus и AstraZeneca и двете имат малки заводи в Speke, на ръба на Ливърпул. Техният производствен капацитет обаче е крайно недостатъчен за Обединеното кралство. Томас Брейер, медицински ръководител на подразделението за ваксини на GSK, заяви че САЩ привличат компании като GSK в изследванията си за ваксини. ” Правителството на Съединените Щати е много ангажирано и готово да вложи пари, за да има производствени площадки за ваксини за грип и други потенциални пандемии. “

Надеждата на Чанон остава в британското правителство, осигурявайки 3 милиона паунда, за да започне да тества пероралната си ваксина. „Дали ваксината действа, сега е това най-важно“, добави той.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.