fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

След раждането плацентата често се изхвърля като ненужен биологичен отпадък, въпреки факта, че има и други възможности, достъпни за родителите – включително нейното банкиране или капсулиране. През последните години тези опции стават все по-популярни сред бъдещите майки. Но какви точно са разликите между банкирането на плацентата и нейното капсулиране? Възможно ли е да направите и двете едновременно? Предоставяме Ви общ преглед на двете възможности, включително ключовите разлики, ползите, и същността на двата процеса.

Какво се разбира под банкиране на плацента и какво е капсулиране на плацента?

Банкиране на плацента

Подобно на банкирането на кръв или тъкан от пъпната връв, банкирането на плацентата се изразява в събиране на клетки от нея след раждането и съхраняване им за бъдеща употреба. Има два основни варианта за съхранение на плацентата Ви след раждането; запазване на хорионните вили – известни още като плацентарни клетки – или съхраняване на околоплодната мембрана.

Капсулиране на плацентата

Процесът по капсулиране на плацентата включва почистване с пара, дехидратиране и смилане на плацентата, след което полученият материал се оформя като хапчета за пиене. Хапчетата от плацента традиционно се консумират от майката, а защитниците на този метод твърдят, че носят големи ползи за здравето на родилката.

Какви са ползите?

Банкиране на плацентата

Както хорионните вили, така и амниотичната мембрана притежават мощни регенеративни свойства и понастоящем се използват в различни научно доказани терапии със стволови клетки за множество състояния по целия свят. В момента амниотичната мембрана се прилага при лечение на заболявания на очите, диабетни язви, хирургични изгаряния и рани. Много учени продължават да откриват невероятния потенциал на плацентата в стотици клинични изпитвания, изследващи лечението на исхемичен инсулт, болест на Крон и церебрална парализа, наред с много други състояния.

Капсулиране на плацентата

Няма много научни изследвания относно капсулирането на плацентата, но според редица традиционни и холистични обичаи консумацията на плацента има много здравословни ползи. Много жени съобщават, че приемът на капсулираната им плацента е помогнало за преодоляване на постродилната депресия. Това се дължи на Кортикотропин Освобождаващият хормон (CRH) в плацентата, който може да облекчи проявленията на постродилната депресия. Други ключови предимства на капсулирането и приемането на плацентата е, че може да помогне за намаляване на кървенето след раждане, енергизира и подобрява настроението, както и помага за по-бързото възстановяване след раждането. Много майки свидетелстват, че това помага да се заздрави връзката между майката и бебето, чрез отделянето на хормонът на щастието Окситоцин. Разбира се, плацентата също е много богата на желязо и така може да помогне на някои майки да попълнят запасите си от желязо след раждането.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.