fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

След раждането плацентата често се изхвърля като ненужен биологичен отпадък, въпреки факта, че има и други възможности, достъпни за родителите – включително нейното банкиране или капсулиране. През последните години тези опции стават все по-популярни сред бъдещите майки. Но какви точно са разликите между банкирането на плацентата и нейното капсулиране? Възможно ли е да направите и двете едновременно? Предоставяме Ви общ преглед на двете възможности, включително ключовите разлики, ползите, и същността на двата процеса.

Какво се разбира под банкиране на плацента и какво е капсулиране на плацента?

Банкиране на плацента

Подобно на банкирането на кръв или тъкан от пъпната връв, банкирането на плацентата се изразява в събиране на клетки от нея след раждането и съхраняване им за бъдеща употреба. Има два основни варианта за съхранение на плацентата Ви след раждането; запазване на хорионните вили – известни още като плацентарни клетки – или съхраняване на околоплодната мембрана.

Капсулиране на плацентата

Процесът по капсулиране на плацентата включва почистване с пара, дехидратиране и смилане на плацентата, след което полученият материал се оформя като хапчета за пиене. Хапчетата от плацента традиционно се консумират от майката, а защитниците на този метод твърдят, че носят големи ползи за здравето на родилката.

Какви са ползите?

Банкиране на плацентата

Както хорионните вили, така и амниотичната мембрана притежават мощни регенеративни свойства и понастоящем се използват в различни научно доказани терапии със стволови клетки за множество състояния по целия свят. В момента амниотичната мембрана се прилага при лечение на заболявания на очите, диабетни язви, хирургични изгаряния и рани. Много учени продължават да откриват невероятния потенциал на плацентата в стотици клинични изпитвания, изследващи лечението на исхемичен инсулт, болест на Крон и церебрална парализа, наред с много други състояния.

Капсулиране на плацентата

Няма много научни изследвания относно капсулирането на плацентата, но според редица традиционни и холистични обичаи консумацията на плацента има много здравословни ползи. Много жени съобщават, че приемът на капсулираната им плацента е помогнало за преодоляване на постродилната депресия. Това се дължи на Кортикотропин Освобождаващият хормон (CRH) в плацентата, който може да облекчи проявленията на постродилната депресия. Други ключови предимства на капсулирането и приемането на плацентата е, че може да помогне за намаляване на кървенето след раждане, енергизира и подобрява настроението, както и помага за по-бързото възстановяване след раждането. Много майки свидетелстват, че това помага да се заздрави връзката между майката и бебето, чрез отделянето на хормонът на щастието Окситоцин. Разбира се, плацентата също е много богата на желязо и така може да помогне на някои майки да попълнят запасите си от желязо след раждането.

Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.