fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Благодарение на нова вълнуваща разработка в областта на стволовите клетки, мъж от Лондон стана вторият пациент в света, който се излекува от ХИВ след лечение със стволови клетки.

Адам Кастилио е диагностициран с ХИВ през 2003 г., а само 9г. по-късно и с Ходжкинов лимфом (през 2012 г.) – изключително рядка форма на рак на кръвта. Малко след това Адам, известен още като “Лондонският пациент”, започва да се бори с рака с традиционна терапия. След известно време, обаче, лекарите разбират, че организмът му не реагира добре на лечението. През 2016 г. на „Лондонският пациент“ била направена трансплантация на стволови клетки от костен мозък на донор, за генериране на нови здрави кръвни клетки.

30 месеца след спиране на антивирусната терапия, Адам вече не е ХИВ позитивен, благодарение на лечението със стволови клетки, което е получил за борбата си с лимфома.

Тази новина идва почти десетилетие след като Тимоти Браун, познат като “Берлинският пациент”, стана първият човек, който се излекува от ХИВ, след като получи подобно лечение. Към днешна дата организмът на Тимоти все още е „чист“ от вируса!

Тази новина идва почти десетилетие след Тимоти Браун, “Берлинският пациент” стана първият човек, който се излекува от ХИВ, след като получи подобно лечение. Към днешна дата Тимотей все още е без вируса.

Как могат стволовите клетки да лекуват ХИВ?

Трансплантациите на стволови клетки обикновено се използват за лечение на ракови заболявания и нарушения на имунната система при лица, при които другите традиционни лечения са се провалили. Стволовите клетки се вземат от донорска кръв от пъпна връв или от костен мозък на здрави възрастни донори, и се трансплантират в реципиента. Когато тези клетки бъдат трансплантирани, те изграждат нова и здрава имунна система, замествайки увредените клетки в тялото.

В случаите на ХИВ позитивност е обичайно човекът, живеещ със заболяването, да развие вид имунен или кръвен рак в резултат на отслабената имунна система – както се случва и при Адам Кастилио. За много от тези ракови пациенти трансплантацията на стволови клетки от донор е единственият шанс за оцеляване.

Вместо да избере който и да е съвместим донор, изследователският екип от университета в Кеймбридж избира за Адам донор, който има рядка генетична мутация, осигуряваща резистентност към ХИВ инфектиране. Много малък брой хора в света, които са резистентни към ХИВ, имат две мутирали копия на рецептора CCR5 – ген, който взема основно участие в процеса на инфектиране, произвеждайки протеин, който позволява на ХИВ да навлезе в клетките на тялото.

Подходите за лечение на ХИВ, основани на стволови клетки включват главно замяна на имунната система на пациента с такава, която вирусът не може да зарази. Без CRR5, ХИВ не е в състояние да зарази заместващите стволови клетки и не е в състояние да се разпространи.

Стволовите клетки от пъпната връв и ХИВ

През 2018 г. клинично изпитване, ръководено от Центъра за изследване на рака на Фред Хатчинсън в Сиатъл, започва да изследва ефектите от трансплантация на кръв от пъпната връв при 10 ХИВ-позитивни пациенти с рак на кръвта.

Изследванията показват, че хематопоетичните стволови клетки, които са получени от костния мозък или от пъпната връв, могат да бъдат отговорът за лечението на ХИВ през следващите години. Резултатите от това проучване тепърва ще бъдат публикувани, но можете да прочетете повече за него тук.

Може ли стволовите клетки да бъдат постоянен лек за ХИВ?

Първоначалните резултати от теста на Адам Кастилио показват, че 99% от имунните му клетки са заменени от донорските клетки. Докато все още има останки от вируса в тялото му, изследователският екип установява, че той не е в състояние да се размножава, което го прави безсилен.

Случаите с берлинския и лондонския пациенти със сигурност са окуражаващи и може да помогнат на изследователите да проправят пътя на нови методи за лечение на ХИВ, особено в части от света, където резистентността към анти-ХИВ лекарствата е висока или достъпът до други лечения е затруднен.

Въпреки че лечението, основано на стволовите клетки е било изцяло успешно само в два случая до днешна дата, то дава изключителни надежди за всички ХИВ позитивни!

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.