fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Месец юли е месецът посветен на кръвта от пъпната връв, с цел да се повиши осведомеността на бъдещите родители относно значението и ползите от съхраняването на безценните стволови клетки, които тя съдържа. През целият месец ще се опитаме да обхванем всички интересни теми свързани с кръвта от пъпната връв, като започнем от самото начало…

Какво е кръв от пъпна връв и защо е толкова ценна?

Представлява остатъчната кръв, останала в пъпната връв и плацентата след раждането. Кръвта от пъпната връв е богата на стволови клетки, подобни на тези, открити в костния мозък. Всъщност кръвта от пъпната връв съдържа в пъти повече стволови клетки, млади и имунно-необременени, служещи като ценен медицински ресурс, за лечение на над 80 различни състояния.

Стволовите клетки от кръвта на пъпната връв са наричани ​​”градивни елементи на живота”, защото те са основа на всички органи, тъкани, на кръвта и имунната ни система. Те служат като система за вътрешен ремонт на организма, поради уникалната си способност да се обновяват неопределен брой пъти и да се преобразуват в специализирани клетки. Това означава, че могат да се трансформират в различни типове клетки в тялото, за да поправят, възстановят или регенерират „повредените“ клетки.

След раждането на Вашето бебе пъпната връв често се изхвърля като медицински отпадък заедно със скъпоценните стволови клетки, които се намират в нея. Същевременно, благодарение на научните изследвания, биват откривани все повече заболявания и състояния, които могат да бъдат лекувани успешно с помощта на стволови клетки от пъпната връв. Затова е изключително важно бъдещите родители да бъдат информирани, за да направят своя избор!

Нека да разгледаме как стволовите клетки от пъпната връв са повлияли на медицината през последните 50 години:

Кръв от пъпната връв – Минало

Стволовите клетки от пъпна връв са открити през 1978 г., като първата успешна трансплантация на кръв от пъпна връв е извършена едва 10 години по-късно през 1988 г.

Трансплантацията е извършена на 5-годишно момче с анемия на Fancomi – рядко, но сериозно кръвно заболяване. Повечето деца, диагностицирани с анемия на Fancomi, успяват да живеят от 5 до 10г. след диагнозата, освен ако не получат трансплантация на костен мозък. За съжаление, за малкото дете не се намира подходящ донор. Тогава майката забременява и ражда здраво бебе, от чиято пъпна връв правят трансплантация на стволови клетки и спасяват малкият пациент. Повече от 30 години след сполучливата трансплантация, пациентът е здрав и има свое собствено семейство!

След този първи голям успех, изследователите продължават да търсят нови приложения, използвайки кръв от пъпната връв за различни болести на кръвта, като левкемия. Така стигат до извода, че трансплантираните клетки не само работят, но и имат редица предимства пред трансплантацията на костен мозък, включително по-нисък риск от отхвърляне – често усложнение при трансплантация от донор.

Оттогава, до днес са извършени повече от 40 000 трансплантации на стволови клетки от пъпната връв в световен мащаб, като продължават да се провеждат редица клинични изпитания за лечение на все повече заболявания.

Кръв от пъпната връв – Настояще

Поради специфичната си способност да се трансформират във всякакъв вид кръвни клетки, стволовите клетки, намиращи се в кръвта от пъпната връв, и по-специално хематопоетичните стволови клетки, се използват за лечение на различни имунни разстройства и рак на кръвта, като левкемия, лимфома и сърповидно-клетъчна болест. Освен това мезенхимните стволови клетки, които могат да бъдат намерени в тъканта на пъпната връв, могат да се превърнат в различни видове тъкан, включително нервна тъкан, мускулна тъкан и хрущял.

Днес има стотици клинични проучвания, които изследват използването на стволови клетки за лечение на често срещани и опасни за живота състояния като сърдечни заболявания, Алцхаймер и диабет.

Стволови клетки от пъпна връв са използвани за лечение на тежки случаи на COVID-19, както и за лечение на спортни наранявания на известни спортисти като Рафаел Надал, Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм.

Стволови клетки от кръвта на пъпната връв – Бъдеще

Регенеративната медицина е нова вълнуваща област на медицината, която разработва методи за възстановяване, регенериране или замяна на увредени, болни клетки, органи или тъкани. Стволовите клетки от пъпната връв се считат за изключително важни за нейното бъдещо развитие.

Изследователите търсят приложение на стволови клетки от кръвта на пъпната връв за лечение на широк спектър от състояния, сред които:

 • Аутизъм
 • Инсулт
 • Артрит
 • Болест на Крон
 • Сърдечен удар
 • Чернодробни заболявания
 • Диабет
 • Травма на гръбначния мозък
 • Белодробни състояния
 • Мозъчни травми
 • Множествена склероза
 • Церебрална парализа
 • Паркинсон
 • Алцхаймер
 • Муковисцидоза
 • Загуба на слуха
 • Фрактури на костите

Стволовите клетки от пъпната връв дават обещаващи първоначални резултати от тези клинични изпитания, като с тяхна помощ учените буквално превръщат научната фантастика в реалност. Поради този регенеративен потенциал хиляди семейства по света избират да съхранят кръвта от пъпната връв на своите бебета.

Следете ни през месец юли, за още вълнуваща информация от света на стволовите клетки от пъпната връв.

 

  function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
  Заявете своя въвеждащ набор от документи

  не съм бременна

  ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

  За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.