fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Всички бъдещи родители трябва да отделят време, за да обмислят възможността за банкиране на кръв и тъкан от пъпната връв на детето си.
Банкирането на кръв от пъпната връв е изцяло неинвазивна и безболезнена процедура, която не носи стрес нито за майката, нито за бебето. След прерязването на пъпната връв, остатъчната кръв се извлича, поставя се в специален контейнер и след това се замразява за неопределен период от време, до момента, в който може да има нужда от нея. Това дава отговор на въпроса – Как? По-интересният въпрос, обаче, е – Защо да я съхраним?

Кръвта на пъпната връв съдържа специален вид клетки, наречени „стволови клетки“. Стволовите клетки имат уникалната способност да се диференцират в множество различни видове клетки. Пъпната кръв съдържа специфичен вид стволови клетки, известни като хемопоетични, които могат да се превърнат в една от многото различни клетки, налични в кръвта. Областта на изследване на стволовите клетки е все още сравнително нова, но вече има множество генетични и ракови заболявания, които могат да бъдат лекувани с тяхна помощ. Много от тези лечения са връх в медицинската наука и дават огромни надежди за борба с най-страшните болести на нашето време!

Банкирането на тъкан от пъпната връв е подобен процес, при който, обаче се съхранява тъканта на пъпната връв, а не кръвта вътре в нея. Въпросът е: Защо да банкирате пъпната тъкан, ако вече сте решили да съхраните кръвта от пъпната връв на детето си? Тъканта на пъпната връв съдържа напълно различен вид стволови клетки, известни като мезенхимни. Този тип стволови клетки могат да се трансформират в редица клетки, в които стволовите клетки от пъпната кръв не могат. Поради това с тяхна помощ могат да се лекуват съвсем нов набор от медицински състояния.

Най-вълнуващата част е, че изследванията за употребата на стволови клетки непрекъснато напредват, така че наистина не знаем какви нови лечения ще бъдат разработени след 5, 10 или дори 30 години, но възможностите са многобройни и обещаващи!
Стволови клетки от пъпната кръв срещу Стволови клетки от тъканта на пъпната връв – поглед отблизо

В кръвта и тъканта на пъпната връв на новороденото се съдържат клетки, които могат да се съхранят за бъдещи лечения при евентуална нужда. Ето основните разлики между двата типа клетки.

Определение

Кръв от пъпната връв

Кръвта, намираща се в плацентата и в пъпната връв след раждане е богат източник на стволови клетки. Когато пъпната връв се клампира, в нея остават около 80-120мл. кръв. Точно тази остатъчна кръв от пъпната връв и плацентата се взема с помощта на хирургическа игла и се съхранява в стерилна банка.
Въпреки малкото количество остатъчна кръв, тя изобилства от специфичен тип зрели стволови клетки, които могат да формират имунната система и кръвта. Най-важното е, че тези стволови клетки могат да бъдат изолирани, извлечени и съхранени за бъдеща употреба при лечението на различни видове заболявания.

Тъкан от пъпната връв

Всъщност, това е самата пъпна връв. Тя е щедър източник на специализирани клетки, които не могат да бъдат открити в пъпната кръв. Когато пъпната връв бъде срязана, част от нея също както кръвта, може да бъде съхранена за в бъдеще.
Подобно на пъпната кръв, тя е богата на специфичен тип стволови клетки, които могат да образуват кръвоносните тъкани, сетивните органи, нервната система, костите, кожата и други. Типът стволови клетки, намиращи се в тъканта на пъпната връв, също се събира и съхранява за бъдещи медицински цели.
Видове стволови клетки

Кръв от пъпна връв

Специфичните стволови клетки, открити в пъпната кръв, се наричат хематопоетични стволови клетки (HSC), които образуват кръвта и имунните клетки в тялото.
HSC, извлечени от кръвта на пъпната връв, се считат за по-примитивни от тези в костния мозък или периферната кръв, което им дава някои предимства, включително висока пролиферация (увеличаване на броя на клетките, вследствие на делене).
Пъпна тъкан

Стволовите клетки, намиращи се в тъканта на пъпната връв, се наричат мезенхимни стволови клетки (MSC), и образуват скелетните тъкани. Те са мултипотентни, тъй като могат да създадат повече от един специализиран тип клетки. Например, те могат да се превърнат в хрущялни, костни и мастни клетки. Всяка от тези специализирани клетки има свои собствени структури, функции и характерни форми.

Лекувани заболявания

Ето списък на болестите, които могат да лекуват клетките от кръвта на пъпната връв и стволовите клетки от пъпната тъкан:
Кръв от пъпна връв

• Заболявания, свързани с кръвта, като анемия и левкемия
• Автоимунни заболявания
• Метаболитни разстройства
• Определени типове рак

Тъкан от пъпна връв

• скелетни заболявания и наранявания
• възпалителни заболявания
• сърдечни заболявания
• наранявания на гръбначния мозък
• някои видове рак

Предимства

Кръвта от пъпната връв вече се използва за лечение на над 80 заболявания, свързани с кръвта. Хиляди живота по цял свят са спасени, благодарение на повече от 40 000 извършени трансплантации. По-голямата част от тези трансплантации са извършени при пациенти на възраст под 18 години.

Пъпна тъкан

Тъканта от пъпна връв се използва в над 200 клинични проучвания. Например, в търсене на лечение за множествена склероза (МС) е проведено проучване върху 20 участника с МС, със средна възраст 41 години. Участниците в изследването са преминали терапия със стволови клетки от пъпна тъкан. Резултатите показват, подобрения в симптомите след по-малко от месец.

Заключение

Разбирането на разликите и потенциалната употреба на стволовите клетки от кръвта и тези от тъканта на пъпната връв, осигурява по-добро познаване за това, което може да очаквате от тях. Въпреки различията си, и двата източника предлагат големи терапевтични ползи за редица заболявания. С напредъкът на технологиите и медицината, тези стволови клетки могат да бъдат ключът към спасяването на милиони хора в близко бъдеще.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.