fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Нова фаза II от клинично изпитване показа, че инфузиите с кръв от пъпната връв са безопасни и се свързват с подобрени социални и комуникативни способности при деца с аутизъм.

Резултатите от проучването показват, че инфузията на кръв от пъпна връв е била безопасна и е понесена добре от всички 180 деца, участващи в клиничното изпитание. Вливането на кръв от пъпна връв се свързва с подобрения в комуникативните умения при деца с разстройство от аутистичния спектър (ASD), при които липсват интелектуални увреждания (ИУ).

Какво включва изследването?

Изследването има за цел да оцени безопасността на инфузиите с кръв от пъпната връв, както и да определи дали водят до подобрени социални и комуникативни способности при деца с аутизъм. 180 деца с тази диагноза са взели участие в проучването и са били наблюдавани в рамките на година след инфузията с донорска кръв от пъпна връв.

Клиничните резултати са оценени с помощта на валидирани мерки, включително скалата за адаптивно поведение на Vineland, която оценява адаптивното функциониране, социалните и комуникативни умения, базисните умения за живот и двигателните умения на участниците. Направени са оценки преди инфузиите, както и на 6тия, и на 12тия месец след тях. Проучването оценява и способността за проследяване с поглед на участника. Децата с разстройство от аутистичния спектър са склонни да имат по-кратка продължителност на задържане на погледа и често избягват контакт с очите.

Като цяло, резултатите от проучването предполагат, че единичната инфузия на кръв от пъпна кръв не е свързана с подобрения в комуникацията, социалните умения и други симптоми на аутизъм, на групата като цяло. Допълнителните анализи, обаче, разкриват подобрение в комуникационните умения при подгрупа от участниците.

След вливането на кръв от пъпна връв, при децата с аутизъм, които не са диагностицирани с интелектуални увреждания (ИУ), са забелязани значителни подобрения в социално-когнитивните способности, в продължителността на задържане на вниманието, и в мозъчната дейност. Децата с аутизъм без ИУ, които са лекувани с вливания на кръв от пъпната връв, показват значителни подобрения в комуникативните умения, в сравнение с тези, които са с лекувани с плацебо.

6 месеца след получаване на инфузия със стволови клетки от пъпна връв, участниците без ИУ показват и значително увеличение на продължителността на задържане на вниманието, както и на очният контакт.

Предишни проучвания предполагат, че децата с аутизъм обикновено показват по-кратка продължителност на задържане на погледа и минимален контакт с очите при разглеждане на сложни аудио-визуални стимули. Резултатите от това проучване обаче показват, повишено внимание към сложни стимули.

Какви са резултатите от това проучване?

Въпреки че резултатите от това клинично изпитване са обещаващи, важно е да се подчертае, че става въпрос за II фаза проучване. То призовава към извършване на още изследвания, за да се определи дали инфузията на кръв от пъпна кръв е ефективно лечение за деца с аутизъм.

Има ли други изследвания, използващи пъпна кръв за лечение на аутизъм?

През 2017 г. Университетът Дюк публикува резултати от фаза I на клинично изпитване, което демонстрира, че използването на автоложни вливания от пъпна връв е безопасно. Малко след това FDA одобри „Разширен протокол за достъп“ за вливане на кръв от пъпна връв в университета Дюк.

Този протокол дава възможност на деца с неврологични заболявания, като аутизъм и други свързани мозъчни наранявания, които имат съхранена собствена кръв от пъпна връв или такава на братя и сестри, да получат терапия с нея, чрез програмата.

Много други клинични проучвания по света също показват положителни резултати при използването на кръв от пъпна кръв при лечение на аутизъм. Досегашните проучвания показват значителни подобрения в цялостната двигателна функция и социалните умения на участниците. Въпреки обещаващите резултати, обаче, са необходими още научни доказателства в полза на стволовите клетки като ефективно лечение на разстройства от аутистичния спектър.

Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.