fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

В тази статия ще Ви разкажем за амниотичната мембрана, която се намира вътре в плацентата, ролята на тази мембрана и как тя може да се използва.

Плацентата е временен орган, който се образува по време на бременността. Тя е орган с кратък живот, но много специална функция! Плацентата не само координира обмяната на хранителни вещества и отпадъчни продукти между майката и плода, но и се превръща в основен орган, осигуряващ защита на бебето срещу инфекции. Хормоните, които плацентата произвежда стимулират растежа на плода; а антителата, които пропуска от майчиния организъм, осигуряват имунната защита на ембриона.
Плацентата се „ражда“ след бебето и до неотдавна в последствие тя се превръщаше в биологичен отпадък. Това, обаче, е на път да се промени, тъй като през последните десетилетия изследователите откриха, че плацентата и амниотичната мембрана съдържат клетки с мощни регенеративни способности. Учените са убедени, че способността на плацентата да поддържа живота на бебето може да продължи и далеч след раждането му.

Регенеративен потенциал на амниотичната мембрана
Клетките на амниотичната мембрана и плацентата се използват все по-често в регенеративна медицина, за възстановяване на увредена тъкан, органи и лечение на редица заболявания. Това се дължи на способността им да ограничават възпалителните процеси и да регулират имунната система. Учени са използвали стволови клетки от амниотичната мембрана за 3D принтиране на части от тялото – от функционални мускули до уши!

Тези клетки могат да се използват за лечение на наранявания на очите, изгаряния, язви и други видове рани. Има и текущи клинични проучвания, които предполагат, че околоплодните клетки могат да се използват за лечение на артрит, хронично белодробно увреждане, мозъчни наранявания и други.

Какво е амниотична мембрана?

Амниотичната мембрана е най-вътрешният слой на плацентата. Представлява тънкостенна торбичка, която обгражда плода вътре в плацентата. Нейната основна роля е да предотвратява пренасянето на вируси и бактерии от майката към плода.
Амниотичната мембрана се състои от два отделни слоя: хорион (външен слой) и амнион (вътрешен слой). Тези слоеве са разделени от мек слой клетки.

Амниотичната мембрана е изградена от:
• Колаген и извънклетъчен матрикс;
• Биологично активни клетки;
• Регенеративни молекули;

Извънклетъчният матрикс придава мембранната структура, докато колагенът осигурява силата. Биологично активните клетки включват стволови клетки, фибробласти и редица други растежни фактори. Тяхната роля е да регенерират клетъчни материали в лигавицата на мембраната. Фибробластите допълнително укрепват тъканта, докато епителните клетки подобряват заздравяването.

В амниона има няколко вида регенеративни молекули, които допълнително подобряват растежа и заздравяването. Присъстват и имуносупресивни цитокини, които предотвратяват възприемането на мембраната като „чужда“ от имунната система на майката.
Изследователите от години са насочили своите усилия към изучаване на възможностите за лечение на рани и други състояния с помощта на тази разнообразна колекция от стволови клетки, растежни и противовъзпалителни фактори, както и имуносупресивни цитокини. Редица проучвания са показали, че амниотичната мембрана може да бъде много ефективна при:

• ускоряване процеса на зарастване на рани;
• за ограничаване образуването на белези
• за обезболяване, когато се прилага върху рани
• осигурява матрица за образуване на нови клетки
• намалява възпалението
• осигурява биологична антибактериална бариера, която предпазва раните от инфекция

Настоящи приложения на амниотичната мембрана

Очна хирургия

Офталмолозите често използват амниотичната мембрана, за да подпомогнат възстановителния процес след операция на очите. Използва се като биологична превръзка, която се поставя върху увредената очна тъкан. Тъй като мембраната е прозрачна, еластична и лека, тя е идеална за защита на окото.
Антибактериалните, противовъзпалителни и заздравяващи белезите, свойства на амниотичната мембрана подобряват драстично лечебния процес. Обезболяващите свойства намаляват нивата на болка, изпитвани от пациента, докато клетъчната матрица улеснява растежа на новите клетки.

Регенеративните свойства на амниотичната мембрана я правят изключително средство за лечение на различни наранявания, включително:
• Язва на роговицата;
• Перфорации на роговицата;
• Химическо изгаряне на очите;
• Болести, които причиняват язви на очите;

Диабетни язви

Диабетът е много често срещано хронично състояние, което засяга над 400 милиона души по целия свят. Около 15% от хората с диабет развиват диабетни язви, които са болезнени и трудни за лечение. При най-тежките случаи те могат да доведат дори до ампутации на крайници.
Амниотичната мембрана е много ефективна при лечението на тези видове язви. Прилагането на мембраната върху раната подпомага растежа на здрава кожа, облекчава болката, намалява възпалението и действа антибактериално.
Оздравяване на рани

Регенеративните свойства на амниона го правят полезен и за заздравяване на други видове рани. Той е особено ценен при заздравяване на рани от изгаряния и такива, които са склонни да прерастват в язви. Проучванията са установили, че „превръзката“ от амниотична мембрана може да подобри оздравяването на рани с до 50%.
Бъдещи приложения на амниотичната мембрана?
Изследователите са открили, че околоплодната мембрана може да бъде полезна за лечението на състояния, като:

Артроза – Неотдавнашно проучване установи, че мезенхимните стволови клетки (MSC), които се намират в амниотичната мембрана и кръвта от пъпната връв, могат да бъдат ефективни при лечението на остеоартрит на коляното.
Сухо око – Проучване от 2018 г. потвърди, че околоплодната мембрана е много ефективна за намаляване на симптомите на сухота в очите.

Възпалителни състояния – Противовъзпалителните свойства на амниотичната мембрана я направи много подходяща за лечение на кожни заболявания като контактен дерматит.

За да научите повече за състоянията, които се лекуват с помощта на амниотичната мембрана и други плацентарни клетки, както и за информация относно банкирането на плацента, посетете:
https://cells4life.bg/kakvo-predstavlqwa-sahranenieto-na-placenta/

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.