fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

2020 г. беше трудна година. Но безпрецедентните предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19, бяха стимул и импулс за нови скокове в медицината.
В навечерието на новата 2021г. отделихме време, за да обобщим напредъка, постигнат през последните 12 месеца в сферата на стволовите клетки; както при нас в Cells4Life, така и в световен мащаб.
Ето кои са, според нас, акцентите на 2020г….

Януари

Стартиране на плацентарното банкиране
В началото на 2020 г. стартира чисто нова услуга, уникална за Cells4Life -банкирането на плацента. Това новаторско предложение дава на бъдещите родители шанса да съхранят клетки от амниона и хориалните стволови въси на плацентата, което им предоставя изключителен достъп до още два източника на мощни перинатални стволови клетки, наред с тези от кръвта и тъканта на пъпната връв при раждането.

Февруари

COVID-19 & стволовите клетки
През февруари стартираха три клинични проучвания, изследващи потенциалното използване на стволовите клетки от пъпната връв за лечение на пациенти с COVID-19, с оглед на техните мощни противовъзпалителни свойства. Резултатите бяха изключително обнадеждаващи.

Март

Критично болен пациент с COVID-19, беше спасен благодарение на терапия със стволови клетки.
65-годишен пациент, с изключително тежки усложнения от COVID-19, се възстанови след лечение със стволови клетки от пъпна връв. Това беше едно от първите решаващи проучвания с използване на перинатални стволови клетки при лечението на COVID-19 и помогна да се проправи път за много други подобни изследвания, които не закъсняха.

Април

Плацентарни клетки са използвани за подобряване състоянието на пациенти с COVID-19
В малко проучване в Израел, подлагат шест критично болни пациенти с COVID-19, на клетъчна терапия, базирана на плацента. След едноседмично лечение резултатите са – четирима от пациентите са с подобрени дихателните параметри, а трима са били изключени от апаратите и върнати към самостоятелно дишане.

Май

Прогрес в лечението на аутизъм с помощта на стволовите клетки.
През 2020 г. се наблюдава известен положителен напредък в областта на ASD. Изследователи от университета Дюк провеждат клинично изпитание за оценка ефективността на кръвта от пъпната връв за подобряване на когнитивните и поведенчески симптоми за лица с аутизъм. Д-р Джоан Курцберг разкри, че въпреки че не са намерили доказателства, че кръвта от пъпна връв е свързана с подобрения в цялата група на изследваните, такива се наблюдават при отделни случаи. Въпреки, че са нужни допълнителни изследвания, учените възлагат големи надежди на стволовите клетки.

Юни

Втори пациент с ХИВ, излекуван след терапия със стволови клетки
Мъж от Лондон стана вторият пациент в света, излекуван от ХИВ след лечение със стволови клетки. Съобщението дойде почти десетилетие след Тимъти Браун, „Берлинският пациент“ – първият човек, излекуван някога от ХИВ, след трансфузия на стволови клетки от ХИВ-резистентен донор. Към днешна дата и двамата пациенти са чисти от вируса.
Майкъл Шумахер получава лечение със стволови клетки за регенериране на нервната система.
Седемкратният световен шампион на Формула 1 е бил подложен на терапия със стволови клетки за възстановяване на нервната система, след тежката мозъчна травма, която получи преди повече от 7 години. Терапията е част от продължаваща поредица от „частични експериментални“ лечения, които имат за цел да произведат системен противовъзпалителен ефект върху увредените области на тялото на Шумахер.

Юли

Клинично изпитване фаза II показа, че инфузиите от пъпна връв са безопасни и са свързани с подобрени социални и комуникативни способности при деца с аутизъм. Проучването, което оценява 180 деца с аутизъм, сега призовава за провеждане на пове ъв
Месец на информираността за кръвта от пъпна връв.
С отслабването на ограничителните мерки, свързани с пандемията, успяхме да проведем уебинар на живо в чест на Месеца на информираността за кръвта от пъпна връв. Към нас се присъединиха нашият главен научен директор и главен оперативен директор, за да обсъдим основите на банкирането на кръв от пъпна връв, въздействието на COVID-19 върху банкирането на пъпна кръв и как стволови клетки от пъпна кръв се използват в клинични изпитвания за лечение симптомите на COVID-19 . Гледайте го отново тук.
С отслабването на заключването успяхме да проведем уебинар на живо (социално дистанциран) в чест на Месеца за информираност за кръвта от пъпна връв. Към нас се присъединиха нашият главен научен директор и главен оперативен директор, за да обсъдим основите на банкирането на кръв от пъпна връв, въздействието на COVID-19 върху банкирането на пъпна кръв и как стволови клетки от пъпна кръв се използват в клинични изпитвания за лечение на симптоми на COVID-19 . Гледайте го отново тук., за да се установи дали инфузията от пъпна

Август

Инфузиите на кръв от пъпна връв са доказано безопасни при деца с аутизъм.
Ново клинично изпитване фаза II показа, че инфузиите от пъпна връв са безопасни и се свързват с подобрени социални и комуникативни способности при деца с аутизъм. Проучването, което оценява 180 деца с аутизъм, сега призовава за провеждане на повече изследвания, за да се установи дали инфузията от пъпна кръв е ефективно лечение за деца с аутизъм.

Септември

Четиригодишното дете победи два пъти левкемията благодарение на трансплантация на стволови клетки от пъпна връв.
Джош Стокхил е диагностициран с остра лимфобластна левкемия когато е само на 8 месеца. След няколко години химиотерапия и интензивно лечение Джош намери съвпадение за трансплантация на стволови клетки от пъпна кръв, и към днешна дата може смело да твърди, че е победил левкемията.

Октомври

Лекарят на Майкъл Шумахер използва терапия със стволови клетки за лечение на COVID-19
Лекарят, който подложи иконата на Формула 1, Михаел Шумахер на терапия със стволови клетки през юни, през октомври използва същата терапия за лечение на заразени с коронавирус. Професор Филип Менаше приложи стволови клетки, за лечение на пневмония и възпаление, свързани с COVID-19, което да помогне за намаляване на възпалителния отговор към вируса в организма.

Ноември

Световен ден на кръвта от пъпна връв 2020.
Като част от събитията за Световния ден на кръвта от пъпна връв 2020, издадохме трисерийна мини-поредица като част от усилията ни да повишим осведомеността за важността на банкирането на пъпна връв. Ако сте ги пропуснали, можете да ги гледате по всяко време тук.
Поглеждайки към 2021…
Ние ще продължим да ви информираме за най-новите разработки в терапията със стволови клетки и през 2021 г.
След тази толкова наситена със събития година, искаме да пожелаем на всички светли празници! Очакваме с нетърпение онова, което ще ни донесе 2021 година.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.