fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Инжектирането на клетки от плацентата може да облекчи болката, както и останалите симптоми при хората страдащи от артрит до една година, показа ново изследване.
Новото лечение, ReNu, разработено от британско-американската фирма Organogensis, използва клетки на най-вътрешния слой на плацентата, амниона, дарен при раждане.
Предходни изследвания също са показали, че еднократното инжектиране на околоплодна тъкан, може да облекчи болката и други симптоми, свързани с артрит.
В клинично проучване, включващо 200 пациента, 69% от получилите инжекция с плацента, показват значително подобрение на симптомите, а 63% от пациентите са показали значително редуциране на болката след само една инжекция ReNu.
Сега в САЩ се провеждат нови изследвания, в които участват 700 души, за да се потвърди въздействието на лечението, и да се сравни с резултатите от плацебо лечение с физиологичен разтвор.

Защо да използваме плацентарни клетки за лечение на артрит?

Плацентата е богат източник на стволови клетки, използвани над 100 години за лечение на рани и подпомагане процесите на заздравяване. По-специално амниотичната мембрана съдържа мощна комбинация от растежни фактори и противовъзпалителни протеини, които могат да помогнат на тялото да комуникира с клетките, когато е наранено или болно.

Съдържащи три ключови компонента, хиалуронова киселина, колаген и фибронектин, клетките от плацентата спомагат за оздравителния процес, като насърчават възстановяването и възпроизводството на тъканите, включително хрущяла. Това е особено важно за тези, които страдат от артрит, включително остеоартрит и ревматоиден артрит – двете най-чести форми на артрит.
Във Великобритания повече от 10 милиона души страдат от артрит, като остеоартритът засяга близо 9 милиона от тях. Над 100 млн. души страдат от ревматоиден артрит в Европейския съюз, а в България заболеваемостта е около 0,5 и 1% от населението.

При здравото коляно слой хрущял покрива края на костите в ставата, играейки ролята на защитна възглавница, която осигурява гладка повърхност за безболезнено движение.
Когато остеоартритът засегне колянната става, този защитен слой се износва и разгражда, което води до болка, подуване и проблеми със ставното движение.

Инжектирането на плацентарни клетки ще помогне за смазване на ставите и ще облекчи агонията, която често изпитват хората с артрит. Лекарите, които провеждат това проучване, ще продължат да наблюдават пациентите в рамките на една година, сравнявайки резултатите на пациентите получили инжекция с плацента и участниците, които получават плацебо лечение.
Роджър Хакни, консултант ортопедичен хирург в болниците Spire и Nuffield в Лийдс, коментира инжектирането на плацентата: „Тъй като човешкия хрущял не може да заздравява, тези клинични експерименти крият голяма надежда и обещание за живот с по-малко болка за пациентите с артрит!“

Какво представлява артритът?

Артритът е често срещано състояние, което причинява болка и възпаление в ставите. Артритът всъщност се отнася до повече от 200 свързани ставни състояния, но двете най-често срещани състояния са остеоартрит и ревматоиден артрит.
Ревматоидният артрит е автоимунно състояние, засягащо ставите, и се причинява от възпаление. Пациентите с ревматоиден артрит страдат от деградация на хрущяла, тъй като тяхната имунна система генерира дефектна реакция. Тази реакция засяга различни части на тялото, като колагена, който поддържа хрущяла здрав.

Артрозата е състояние, причинено от дегенерация на хрущяла. Хрущялът трябва да смазва ставите и да гарантира, че костите могат да се движат една над друга. При пациенти с остеоартрит хрущялът става по-тънък и по-груб. Костта отдолу се опитва да възстанови повредата и понякога обраства, причинявайки промяна на формата на ставата.
Артритът може да бъде остър с внезапно начало или хронична дългосрочна деградация, като основните симптоми включват:

• Ограничени движения на ставите;
• Болка и скованост в ставите;
• Възпаление на ставите;
• Топла, зачервена кожа около засегнатите стави;
• Слабост и загуба на мускулна маса.

Защо да съхраните плацентата на бебето си?

По време на бременността плацентата е жизненоважен орган за развитието на Вашето бебе, като му осигурява необходимите хранителни вещества и кислород през цялата бременност. След като бебето се роди, плацентата често се изхвърля като медицински отпадък. Много родители пропускат тази едничка възможност, която би могла да защити здравето на детето им за години напред.
Добре е да знаете, че: Клетките и тъканите от плацентата се използват от началото на 20-ти век за лечение на сериозни изгаряния и диабетни язви и дори за възстановяване на заразени рани. Оттогава насам са проведени редица обещаващи клинични проучвания, използващи плацентарни клетки и тъкани за лечение на много други състояния, като: мозъчно увреждане, инсулт, болест на Crohn и др.
Чрез банкиране на плацентарната тъкан можете да гарантирате, че детето Ви ще има достъп до възможно най-много от най-новите регенеративни терапии, когато станат достъпни.

Cells4Life е единствената банка на стволови клетки в Обединеното кралство и в България, която предлага съхранение на плацентата, което означава, че при нас можете да съхранявате както амниотичната мембрана, така и клетките от вашата плацента. Cells4Life Ви дава възможността да увеличите максимално терапевтичния потенциал на пробата на Вашето бебе, ако решите да съхраните и плацента, и пъпна връв.

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.