fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Доскоро изхвърляни като биологични отпадъци, кръвта и тъканта от пъпната връв днес се считат за много ценни медицински ресурси. Стволовите клетки, открити в пъпната кръв, намират приложение в лечението на над 80 различни заболявания, включително някои форми на рак, нарушения на имунната система, кръвни и метаболитни нарушения.

Последните изследвания показват, че стволовите клетки, открити в пъпната кръв и пъпната тъкан, могат да бъдат изключително полезни при лечението на медицински състояния като – чернодробна недостатъчност, муковисцидоза, гръбначни травми, инсулт, деменция, миокарден инфаркт, белодробна фиброза, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, дегенерация на макулата и множествена склероза.

Изследователите открили, че има и други компоненти от пъпната връв, които съдържат мощен терапевтичен потенциал. Един от тези компоненти е вещество, известно като Желе на Уортън (Wharton’s Jelly). В тази статия ще обясним какво е желето на Уортън и как съдържащите се в него стволови клетки могат да бъдат полезни за лечение на различни медицински състояния.

Какво е Желе на Уортън (Wharton’s Jelly)?

Желето на Уортън е желатиново вещество, намиращо се в тъканта на пъпната връв, както и в очната ябълка. Желето на Уортън съдържа:

• Мукополизахариди, съединения, които изграждат съединителната тъкан;

• Фибробласти, клетки, които изграждат структурната рамка на съединителната тъкан при хората;

• Макрофаги, клетки, които предпазват тялото от вредни чужди частици.

Основната роля на Желето на Уортън е да защитава кръвоносните съдове на пъпната връв.

След раждането на бебето Желето на Уортън действа и като физиологична скоба на пъпната връв. Този ефект се дължи на промяната в структурата на желето веднага след раждането, в резултат на промяната в температурата. Промяната в структурата действа притискащо върху пъпната връв, забавяйки притока на кръв. Този ефект се наблюдава около 5 минути след раждането на детето.

Желето на Уортън съдържа гени на стволови клетки, които могат да бъдат извлечени и култивирани, за да се получат повече стволови клетки, както и диференцирани клетки. Учените вече успешно са извличали стволови клетки от Желето на Уортън и са ги използвали, за да създадат различни специализирани клетки, включително нервни клетки.

Клетките, „създадени“ от Желето на Уортън, могат да бъдат изключително полезни при лечението на редица заболявания.

Изследвания базирани на стволовите клетки в Желето на Уортън.

Научна статия, публикувана през 2015 г., подчертава стойността на Желето на Уортън като източник на мезенхимни стволови клетки (Watson et al., 2015). Документът посочва, че криоконсервирането както на кръвта от пъпната връв, така и на желето на Уортън дава изключителната възможност за достъп до много нови форми на лечение.

Мезенхимните стволови клетки (MSC), генерирани от Желето на Уортън , са особено полезни, тъй като са в ранна ембриологична фаза, което ги прави по-адаптивни за диференциация и трансплантация.

Мезенхимните стволови клетки са мултипотентни стволови клетки, които могат да се диференцират в редица други видове клетки, включително –

• Хондроцити (хрущялни клетки)

• Остеобласти (костни клетки)

• Миоцити (мускулни клетки)

• Адипоцити (мастни клетки)

• Хепатоцити (чернодробни клетки)

• Неврони (мозъчни клетки)

• Кардиомиоцити (сърдечни клетки).

МСК (мезенхимните стволови клетки) също имат способността да мигрират към местата на възпаление и да оказват противовъзпалително и имуносупресивно въздействие.

МСК са във фокуса на много клинични изпитвания в областта на регенеративната медицина. Регенеративната медицина се стреми да разработи терапии, които да заменят или регенерират човешки клетки, тъкани и органи, за да възстановят или установят нормалната им функция.

Някои от последните открития, направени с помощта на стволови клетки от желето на Уортън, включват:

• Изследователи неотдавна установиха, че получените от Желето на Уортън мезенхимни стволови клетки са безопасно и ефективно лечение за остър миокарден инфаркт;

• Мезенхимните стволови клетки от Желето на Уортън насърчават заздравяването на кожни рани;

Изследователите установяват, че МСК от Желето на Уортън увеличават нормалната пролиферация и миграция на фибробластите на кожата, насърчавайки зарастването на раните.

• Учените успешно култивират („отглеждат“) изкуствена кожа, като използват стволови клетки от пъпна връв;

Испански учени от Изследователската група по тъканно инженерство от катедрата по хистология в Университета в Гранада успяха да отгледат изкуствена кожа от МСК от Желето на Уортън.

• Учените са открили, че МСК от Желето на Уортън подобряват възстановяването при мозъчни увреждания;

Учените вече са използвали мезенхимни стволови клетки, получени от Желето на Уортън, за ефективно лечение на мозъчни увреждания при мишки (Cheng et al., 2015).

Всички досегашни изследвания с бързи темпове доказват, че стволовите клетки от Желето на Уортън са с мощен терапевтичен потенциал.

Съхранението на кръв и тъкан от пъпната връв на Вашето бебе, Ви дава уникалната възможност за достъп до цялата „палитра“ от бъдещи терапии основани на стволовите клетки!

 

 

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.