fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Усещането за това как бебето ви се движи, рита и хълца, е просто един от най-големите трепети на бременността (и със сигурност побеждава неприятните усещания като: киселини, подути крака, болки в гърба и някои от другите отличителни белези на тези девет месеца). Движенията на бебето са най-доброто доказателство, че във вас се развива чисто нов – и впечатляващо енергичен – живот.
Но движението на плода през бременността може също така да изпълни бъдещата майка с въпроси и съмнения: Достатъчно ли рита? Твърде много ли се върти? Защо още нищо не усещам? Бебето ми да няма четири крака (защото със сигурност се чувствате така, когато започне ритането)?

Въпреки, че всяко бебе е различно по отношение на активността си в корема, и въпреки, че „нормалното“ се движи в много широк спектър, със сигурност би било полезно да надникнете в света на вашето бебе, за да разберете какво се случва там и кога, какво можете да очаквате.
Движение на плода през първия триместър

От първите няколко дни и седмици от бременността (когато този бързо делящ се „грозд“ от клетки е само „грозд“ от клетки😊), до края на третия месец (когато с помощта на доплерът може да чуете прекрасния звук от сърчицето на вашето бебе), първият триместър е време на поразително бързо развитие. Но не очаквайте все още да усетите каквото и да е било движение на плода, бебето ви е твърде мъничко и е заровено твърде дълбоко в утробата ви, за да го отчете „радара“ на корема ви. Той или тя могат спокойно да танцуват, да ритат и да се въртят, без да усетите нищо!

Движение на плода през втория триместър

Може би си спомняте пърхането на пеперуди в стомаха при първото влюбване😊. Е усещането, което ви очаква през този триместър е същото, но причината е нарастващия във вас живот, който вече смуче палец, рита и се върти усилено, особено когато вие сте в покой. Кога всъщност ще „прочуете бебето“ (така нашите баби са наричали първото усещане на бебето)? Някои бременни жени (по-слабите или тези, които за пореден път очакват дете) усещат за първи път движението на бебето си още към края на четвъртия месец. Повечето жени бъркат усещането за движенията на бебето с газове или мускулни спазми, и чак след няколко седмици, когато движенията станат недвусмислени, разбират истинската причина😊.

До петия месец повечето жени вече ясно усещат настроенията на своя активен малък „наемател“. Движенията на бебето ще стават все по-акробатични (и юмручетата по-силни), тъй като малките мускулчета стават по-силни и двигателните умения се развиват. Вашата малка „гимнастичка“ е все още достатъчно малка, за да може да спокойно да прави салта без взаимно да си пречите. След като започнете да усещате ритничетата и юмручетата на вашето малко бебе, не се паникьосвайте, ако има часове, или дори дни – без да забележите движение. На този етап и докато бебето ви все още е съвсем мъничко, е нормално да не чувствате редовно движенията му.
Ако не сте усетили никакво движение до средата на петия месец, наблюдаващият ви лекар може да назначи ултразвук, за да погледне как се справя бебето ви, но има много случаи, в които първите движения се усещат дори след началото на шестия месец (особено при първа бременност).

През шестия месец бебето „набира скорост“ и движенията му стават по-„хореографски“😊. Може да започнете да различавате някаква закономерност в движенията, а понякога дори да ги предизвиквате – с погалване, говорене, пеене😊 Това общуване с бебето ще ви донесе много радост и определено вече ще усещате, че сте двама в това тяло😊. Тъй като движението на собственото ви тяло през деня успива бебето, и тъй като често сте фокусирани върху толкова много други неща, може да откриете, че бебето е най-активно вечер, когато вие искате да почивате😊. Повече активност можете да забележите и след хранене, тъй като скокът на кръвната захар дава на бебето прилив на енергия, или когато сте под стрес, тъй като адреналинът може да има същия ефект. Когато се отпуснете вечер, и липсват други стимули, настава времето на бебето😊.

Движение на плода през третия триместър

През седмия месец в утробата започва да става все по-тясно, но бебето ви все още има достатъчно място да се върти и обръща. Вашият малък акробат става все по-силен и тези удари, макар и умилителни, понякога могат да бъдат и „разтърсващи“. Бебетата са индивидуалности, точно както всички нас, затова ритмичността и моделите на техните движения варират. Опитайте се да не сравнявате движенията на бебето си с тези на другите или със предишните си деца. Не се стресирайте, ако бебето ви изглежда необичайно активно; това не означава, че по-късно ще имате хипер-активно дете.
Тези ритничета и умручета не са единственото движение, което вероятно изпитвате в последния триместър. Усещали ли сте от време на време трептене на слаби, но ритмични тикове? Бебето вероятно има безобидно и напълно нормално хълцане.

След 28 седмица можете да очаквате да усещате движенията на бебето всеки ден. Отделете малко време в покой два пъти дневно, за да „преброите ритничетата“ или каквото и да е движение на плода. Десет движения от всякакъв вид за час или по-малко е нормално. Ако не сте усетили десет движения в рамките на един час, хапнете или пийнете плодов сок, легнете и продължете да броите; ако за повече от два часа, не усетите поне 10 движения, се свържете с гинеколога си. Разбира се, възможно е бебето просто сладко да си спи, но така ще сте спокойни😊.
Когато бебето ви натрупва килограми през осмия месец, този по-рано просторен „апартамент“(вашата утроба), се превръща по-скоро в тесен килер. Сега акробатичните преобръщания са по-малко вероятни, но ще продължите да усещате по-редки завъртания, придружени с удари с лакти и колене:::😊))). Ако барабаненето по корема ви започне да ви идва в повече, опитайте да смените позицията. Седнете, ако сте била права, или легнете на една страна – бебето вероятно също ще смени позицията си и ще си намери друго занимание::😊)). В този период може дори да се закачате с бебето. Следващия път, когато видите стърчащо нещо – може би коляно или лакът? – натиснете го нежно. Бебето може да го намери за забавно и да продължи закачката😊. Безценни мигове, които завинаги ще помните😊.

През осмия месец продължете да броите движенията, но имайте предвид, че бебето ви вече има доста редовен цикъл на сън и бодърстване. Понякога затишието в движенията на бебето означава просто дълбок сън. Ако не усещате движение – десет в рамките на два часа, свържете се веднага с наблюдаващият ви лекар.

С наближаването на „премиерата“ бебето ви вече се подготвя да заеме финалната поза, и вече е достигнало почти пълната си дължина и тегло. През деветия месец, няма да усетите онези бързи удари, но пък силата на разредилите се ритничета със сигурност ще привлече вниманието ви, както и ударите, които някои бебета обичат да нанасят на шийката на матката – може би усещат къде е изходът? Лекото побутване, смяната на позицията ви или накланянето на таза може да донесе известно облекчение.

През деветия месец е изключително важно да продължите да отчитате внезапните промени в движенията на бебето, въпреки, че те вече са намалили интензитета си поради все по-малкото пространство за движение😊.

Когато бебето се обърне и слезе ниско в таза – известно време преди раждането (две до три седмици при майките, които раждат за първи път, и по-близо до термина при второ/трето раждане), тези модели на активност могат да се променят отново. Ще усещате силно всяко завъртане на главата на бебето, но малките крачета вече няма да могат да се забиват в ребрата ви, което все пак е малко облекчение. Последните няколко седмици преди раждането са силно индивидуални – някои бебета се движат по-малко, но не се изненадвайте, ако вашето поддържа енергичното темпо, докато дойде време да се срещнете лице в лице😊.

Вярвате или не, тези пърхания, хълцане и ритане ще ви липсват след време:😊). Насладете им се!

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.