Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cells4li/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5586
Цезарово сечение и банкиране на кръв от пъпната връв: какво трябва да знаете | Cells4Life
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

Броят на майките, които раждат със секцио, се увеличава от години. През 2015 г. British Medical Journal съобщава, че 21% от ражданията включват секцио. През 2000г. има рязко увеличение от 12%, а към 2020г. 1 от 4 майки раждат бебето си чрез секцио.

Тенденцията в България е още по-видима. Ние сме сред трите страни с най-много оперативни раждания в Европа, като делът им доближава процентът на естествените раждания.

Ако планирате секцио или просто обмисляте рисковете, ето всичко, което трябва да знаете за оперативното родоразрешение.

По-често оперативното раждане е спешна процедура, наложена от определени медицински показания, но все по-голям брой майки в световен мащаб започват да го избират в своя план за раждане и тогава говорим за „избираемо“ секцио.

Без значение какъв вид раждане планирате (или се надявате), не бива да изключвате възможността за цезарово сечение, тъй като понякога ситуацията го налага. Имайки предвид това, събрахме основните моменти, свързани със секциото, за да сте информирани и наясно с тази все по-често срещана процедура и съвместимостта и с банкирането на стволови клетки.

Какво е секцио?

Цезаровото сечение (C-section) е хирургична процедура за изваждане на бебето през коремно-маточен разрез, малко под линията на бикините. Има четири основни вида секцио:

Планово цезарово сечение – Планира се за дата преди термина ви, често поради определени медицински показания на майката или бебето.

Непланирано цезарово сечение – Налага се, когато естественото раждане продължи твърде дълго и бебето, и родилката са изтощени. Такова може да се наложи и при започване на родилен процес преждевременно, преди бебето да е напълно износено.

Спешно цезарово сечение – Към спешно цезарово сечение се пристъпва, когато възникнат усложнения по време на бременността или раждането, които дори да не са животозастрашаващи, нарушават обичайния процес.

Незабавно цезарово сечение – Акушер-гинеколозите извършват незабавно цезарово сечение, когато възникнат животозастрашаващи усложнения, които налагат бебето да се роди възможно най-бързо.

Защо жените избират секцио?

В много случаи оперативното раждане е необходимост поради някакъв вид усложнения по време на бременността, или по чисто физиологични причини, като твърде тесен таз, висок диоптър, възраст над 40г. и др.. За да се роди бебето безопасно, лекарският екип може да предложи цезарово сечение като най-добър начин за действие.

Други жени избират цезарово сечение по немедицински причини – може би защото не се чувстват готови да изпитат родилната болка или имат тежко предишно раждане.

Ако сте избрали Цезарово сечение без наличие на медицински причини, по-добре първо попитайте акушерката или наблюдаващият бременността ви лекар за повече информация. Те могат да ви обяснят предимствата и недостатъците, за да можете да вземете информирано решение.

Как протича секциото?

Повечето оперативни раждания се извършват със спинална или епидурална анестезия. Майката е будна, но долната половина на тялото е безчувствена, за да се предотврати всякаква болка.

По време на секциото се поставя параван, така че родилката да не вижда самата процедура. Лекарят прави разрез с дължина около 10-20 см в долната част на корема, и екипът му изважда вашето дългоочаквано бебе. Следва зашиване. Цялото раждане отнема по-малко от час, ако няма усложнения.

В повечето случаи вие и вашият партньор ще имате възможност да видите и гушнете бебето си веднага, но това зависи от правилника в медицинския център, където раждате.

Безопасно ли е секциото? Какви са рисковете?

Цезаровото сечение обикновено се счита за безопасна процедура, но като всяка операция, то идва с рискове и потенциални усложнения от инфекции, кръвни съсиреци и прекомерно кървене, до трайно увреждане на близки области като пикочния мехур.

Има и шанс бебето ви да се бори с временни затруднения в дишането при такова родоразрешение.

Как се възстановявате след секцио?

Възстановяването след секцио почти винаги отнема повече време от възстановяването при стандартно вагинално раждане, и остава белег.

Престоят в болницата е 5 дни, докато при вагинално раждане е 2-3 дни, ако няма усложнения. Важно е да се раздвижите колкото се може по-бързо (още в рамките на първите 24 часа), но тежките натоварвания, спорт и всичко, включващо коремните мускули ще трябва да избягвате най-малко 40 дни, като понякога пълното възстановяване отнема до 5-6 месеца, в зависимост от състоянието ви.

Съвместимо ли е оперативното раждане с банкиране на стволови клетки от пъпната връв?

В повечето случаи отговорът е да. На теория събирането на проба от пъпната кръв е напълно съвместимо със секциото.

Всъщност едно проучване дори е показало, че секциото е довело до по-голям общ брой клетки (TNC) и по-голям обем събрана кръв, въпреки че други източници твърдят обратното.

По същия начин, научна статия, публикувана преди няколко години, сравнява събраните проби материал от пъпната връв на две групи родилки: едната група, родила чрез секцио, а другата група – вагинално. Изследователите установяват, че групата родила оперативно има по-голяма събираемост с по-висок брой на TNC клетки.

Въпреки това, в случай на спешно или незабавно цезарово сечение, събирането на кръв от пъпна връв може да се окаже невъзможно, тъй като приоритетът винаги е здравето на бебето и майката и забавянето на събирането може да доведе до по-малка проба.

С нашия метод за обработка на TotiCyte, обаче, дори такава по-малка проба все още може да се окаже терапевтично полезна. Това е така, защото TotiCyte запазва три пъти повече стволови клетки от всеки друг метод на обработка, увеличавайки максимално възможностите за лечение на вашето дете и гарантирайки, че можете да съхранявате стволови клетки, какъвто и вид раждане да изберете.

function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
Заявете своя въвеждащ набор от документи

не съм бременна

ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.