fbpx
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС: 0700 175 78
Select Page

През последните 33 години трансплантацията на стволови клетки от кръв от пъпната връв на новородени е била използвана за спасяване на хиляди животи. Стволовите клетки от пъпна връв са използвани за лечение на редица животозастрашаващи състояния, сред които различни видове рак, имунни нарушения и кръвни заболявания.

Учените са открили, че стволовите клетки от кръвта от пъпна връв могат да играят важна роля и при лечението на сърдечни заболявания, дегенерация на макулата, ревматоиден артрит, редица педиатрични заболявания, както и COVID-19.

Има два основни типа трансплантация на кръв от пъпна връв – Автоложни и Алогенни. В тази статия ще обясним разликите между тези две опции за трансплантация.

Какво е автоложна трансплантация на кръв от пъпна връв?

Автоложната трансплантация се отнася до клетки или тъкани, които идват от едно и също лице. При автоложна трансплантация на кръв от пъпна връв се използват стволови клетки от самия пациент, който ще получи трансплантацията. С други думи, пациентът е и донор.

Основната полза от използването на автоложни стволови клетки, е че те ще имат идентични човешки левкоцитни антигени (HLA). HLA са протеини или „маркери“, които наследяваме от родителите си (половината от всеки родител). Те служат на имунната ни система да определя кои клетки принадлежат на тялото ни и кои не.

Когато пациентът получи трансфузия на стволови клетки с идентични HLA маркери, имунната система ги приема като естествена част от тялото. Това означава, че те няма да предизвикат имунен отговор на отхвърляне, което ги прави по-безопасна опция в сравнение с трансплантациите, които използват стволови клетки от друг донор.

През последното десетилетие има стотици истории с щастлив край, включващи автоложни трансплантации на кръв от пъпна връв. Една от тези истории е историята на 20 месечната Спароу Морис, която почти губи живота си, падайки в семейния басейн.

Лекарите успяха да съживят Спароу, но инцидентът причини тежки мозъчни увреждания поради недостиг на кислород. През следващата година тя преминава през логопедична терапия, физиотерапия и трудотерапия ежедневно. Въпреки че е постигнат известен напредък, когнитивната й функция все още била силно засегната.

За щастие родителите на Спароу били съхранили стволови клетки от пъпната връв на дъщеря си. С помощта на изследователи от университета Дюк, Спароу е включена в клинично изпитване, което използва стволови клетки от пъпна връв за лечение на придобити мозъчни наранявания.

Според семейството на Спарой състоянието и се е подобрило драстично през месеците, последвали инфузията на собствените и стволови клетки от пъпната връв. Днес тя е активно и щастливо малко дете, което се развива съвсем добре.

Какво представлява алогенната трансплантация на кръв от пъпната връв?

Терминът алогенен описва клетки или тъкани, които са генетично различни.

Алогенната трансплантация на кръв от пъпна връв включва пациент, който получава стволови клетки от друго лице, което може да бъде близък роднина или несвързан донор.

За да работи алогенната трансплантация, трябва да има близко съответствие между донора и пациента, което значи около 8 – 10 идентични HLA маркера за „съвпадение“.

Тъй като близките роднини на човек са генетично сходни с него, по-вероятно е те да бъдат подходящи донори. Това означава, че родителите, които съхраняват кръвта от пъпната връв на детето си, може да могат да я използват за лечение и на други членове на семейството.

Всяка година се извършват хиляди алогенни трансплантации на кръв от пъпна връв, повечето от които със стволови клетки, получени от близък роднина. Една такава история за успешна трансплантация е историята на малкия Кийгън Дохени.

На две годинки, Кийгън е диагностициран с левкемия. За щастие лекарите му успели да вкарат рака в ремисия. А когато майката на Кийгън – Уенди забременява отново, семейството решава да съхрани кръвта от пъпната връв на новороденото.

Това решение се оказва животоспасяващо, когато на 5 годинки левкемията на Кийгън се завръща. Трансплантацията на кръв от пъпна връв става част от лечението на Кийгън.

За щастие Кийгън и братчето му имат голямо съвпадение на HLA, така че той може да използва стволовите клетки от пъпната му връв. След трансплантацията, Кийгън отново преминава в ремисия.

Какво е HLA тъканно типизиране?

HLA съвпадението е важна стъпка, която трябва да се извърши преди извършване на трансплантация на кръв от пъпна връв. Процесът започва с вземане на кръвна проба от донора и реципиента. След това тези проби се тестват, за да се определят присъстващите HLA протеинови молекули и да се установи HLA типа на пациента.

Има 6 типа HLA, които са важни за успешната трансплантация на стволови клетки. За да е успешна трансплантацията на стволови клетки от костен мозък, всичките 6 типа трябва да съвпадат. За трансплантацията на кръв от пъпна връв са достатъчни само 4 от 6 съвпадения (67% съвпадение), тъй като донорните клетки са по-малко зрели и е по-малко вероятно да предизвикат реакция на имунната система.

Ползите от банкиране на кръв от пъпна връв

Избирайки да съхраните кръв от пъпната връв на бебето си, в бъдеще, при нужда бихте могли да използвате съхранените стволови клетки както за автоложна, така и за алогенна трансплантация. Кръвта от пъпна връв на вашето бебе дава на 100% съвпадение за него и 25% шанс за съвпадение с братя и сестри. Има и възможност за съвпадение с родителите и други роднини. Понастоящем има над 85 медицински състояния, които стволовите клетки от кръв от пъпна връв могат да лекуват и са извършени над 40 000 трансплантации на кръв от пъпна връв по целия свят. Има над 7000 текущи клинични проучвания, използващи стволови клетки от пъпна връв за лечение на аутизъм, церебрална парализа, болест на Алцхаймер, сърдечен удар, мозъчно увреждане, загуба на слуха и други!

 

    function loadRetarget39143(){ var scr = document.createElement("script"); scr.setAttribute("async", "true"); scr.type = "text/javascript"; scr.src = "//" + "bg.search.etargetnet.com/j/?h=310259ba822fe35d"; ((document.getElementsByTagName("head") || [null])[0] || document.getElementsByTagName("script")[0].parentNode).appendChild(scr); }
    Заявете своя въвеждащ набор от документи

    не съм бременна

    ДАВАМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ

    За целите на заявката и за да имаме възможност за обратна връзка с Вас, са необходими личните Ви данни, изписани по-долу в полетата. Уверяваме Ви, че същите ще бъдат използвани единствено за целите на запитването и сме предприели всички необходими мерки за защита от загуба или злоупотреба с тях.